Joury van der Vecht

Het vinden van je persoonlijke en artistieke identiteit is van essentieel belang als het gaat om het in je kracht staan als dansartiest en individu. Dans is een expressie van deze identiteit en deze is al mooi zoals die is. Take a deep breath… you’ll do fine.

Toen ik op mijn 16e moest lachen om de jongeren die dans gingen studeren had ik nooit verwacht dat ik dit 7 jaar later zelf zou gaan doen. Opgegroeid in een meer praktisch denkende West-Friese familie kwam ik bijna niet in aanraking met dans, het duurde dan ook even voordat ik om mijn 18e mijn eerste dansles in stapte. Vanaf dat moment ging het snel, ik ging naar elke les die ik kon doen en toen ik afstudeerde als bouwkundig ingenieur kon ik het toch niet laten. Op het moment dat ik projectleider zou gaan worden werd ik ook aangenomen op de Academie voor Theater en Dans. Ik heb de baan afgeslagen en ben mijn passie achternagegaan.

Als individu heb ik altijd twee fascinaties gehad, aan de ene kant is dit het creatieproces en aan de andere kant is dit beweging. Het is dan ook niet voor niets dat ik meer dan 15 sporten heb beoefend en altijd wel creatief bezig ben geweest. Ik zie mijn dans als voortzetting hiervan en de fysieke kennis die ik hier heb opgedaan neem ik tot op de dag van vandaag met mij mee.

In de toekomst wil ik voornamelijk gaan profileren als maker en choreograaf. Deze ambitie voor het makerschap wordt gevoed door mijn fascinatie met het fysieke creatieproces binnen de dans. Deze ambitie ga ik verwezenlijken door een professioneel hedendaags dansgezelschap op te richten. Momenteel ben ik actief met mijn danscollectie Rorschach en ik deze wil dit collectief in de toekomst doorzetten tot Rorschach The Company. Naast het aanbieden van cultureel relevante professionele dansvoorstellingen wil mij ook richten op het teruggeven aan de community. Dit ga ik doen door een educatieve dienst op te zetten rondom de professionele voorstellingen en door het gezelschap zich ook te laten richten op de Community Art. Dit betekent niet dat ik mijn eigen dans hierdoor achter laat. Mijn makerschap is hier onlosmakkelijk aan verbonden en dit voedt elkaar. De fysicaliteit van de hedendaagse dans is voor mij de essentie van mijn werk.

Stage

Tijdens mijn afstudeerfase heb ik mij binnen het docentschap verbreed door te werken met diverse doelgroepen en andere type lessen. Ik heb lesgegeven aan de mbo Artiest Dans opleiding van PACT+ van het ROC van Amsterdam. Daarnaast heb ik lesgegeven aan de Dance Connects Company waar ik gewerkt heb met een groep oudere dansers van 60+. Als laatste heb ik nog samen met de ckv-leerlingen van het Buitenhout College gewerkt aan de eindvoorstelling waar ik de dans heb gechoreografeerd.

Als het gaat om het makerschap en het werk als uitvoerende danser heb ik mij vooral verdiept. Samen met mijn danscollectief heb ik als choreograaf en danser de stukken “’t Theehuis” en “Congener” gemaakt. Daarnaast heb ik met de eerstejaars studenten van het ROC van Amsterdam de stukken “ANIMA” en “Nexus” gemaakt. De stukken “Congener” “Nexus” en “ANIMA” zijn verfilmd en zijn te vinden op mijn website. Om de verdieping als maker nog verder op te zoeken heb ik deze stukken ontleed en verkend tijdens het schrijven van zowel mijn artistieke als pedagogisch-didactische essay. Hiermee ben ik tot de huidige essentie van mijn makerschap te komen. Als laatste heb ik als docent en choreograaf geholpen tijdens het proces van de Dance Connects Company waar er gewerkt werd aan het stuk LIVE/HUMAN CONDITIONS. Naast doceren en choreograferen heb ik hier ook als uitvoerende danser meegedanst.

 

 

Terug naar lijst
Delen