Vainergill Thurnim

Vainergill Thurnim

Opleiding
Docent dans
Lichting
2020
E-mail
info@vainthurnim.com

Mijn naam is Vainergill en ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Mijn passie voor dans ontwikkelde zich al vroeg dankzij de pop-videoclips. Dit was de aanleiding voor mij om naar een commercieel dansacademie te gaan. Na het behalen van mijn VMBO en MBO diploma op deze academie was Docent Dans de beste opleidingskeuze voor mij. Ik had de behoefte om mij zo veelzijdig mogelijk te ontwikkelen binnen dans. Danser, docent en choreograaf. Ik heb geleerd om mijn kennis van verschillende stijlen en technieken te fuseren en daar mijn eigen draai aan te geven. De opleiding heeft mij begeleid in het vinden van mijn stem. Wat voor danser wil ik zijn, hoe inspireer ik mijn leerlingen en wat draag ik over aan het publiek dat mijn stukken bekijkt. Ik heb mij ontwikkeld tot een transculturele danskunstenaar.

In het tweede jaar heb ik tijdens het onderdeel artistic research mijn etniciteit onderzocht en dit gekoppeld aan dans. Dit was een belangrijk project voor mij. Dankzij dit onderzoek ben ik mij gaan verdiepen in West African aestetics. Deze gebruik ik als de basis van mijn movement.

Mijn toekomstplannen wijken niet af van wat ik tijdens de opleiding heb gedaan. Werkzaam zijn in zoveel mogelijk aspecten van dans. In verschillende interdisciplinaire producties willen dans. Lesgeven op verschillende dansscholen, educatieve dansworkshops verzorgen voor DOX en mijn manier van docentschap verder ontwikkelen. Als maker blijf ik actuele verhalen vertellen en verfijn in mijn bewegingstaal. Ik zie mezelf ook de taken productieleider, communicatie en promotie op mij nemen. Kortom, mijn groei stopt nooit. Zoals artistiekleider Jopie de Groot zegt “life long learning”. Een quote die ik altijd bij mij zal dragen.

Purple as Purple

Purple as Purple is een danstheatherproject waarin ik, als choreograaf, dans, zang en theater verbindt onder de thema’s waardigheid, mystiek en creativiteit. In een choreografie van tien minuten stellen twaalf vrouwen zich voor aan het publiek door middel van beweging en klank. De performers zijn tussen de 19 en 28 jaar oud en van Afrikaans, Antilliaans en/of Surinaamse afkomst.

In dit project ligt de focus niet op wat het publiek als eerst waarneemt, zoals huidskleur en gender. Wij werken met en vanuit het bewegende lichaam met de bewegingsthema’s spiralen, flow en begin en verloop.

Dans moet spreken, vragen oproepen en uitdagen. Het uiterlijk, het geslacht en het aantal deelnemers waarmee ik werk is uniek en confronterend. Als ik naar het theater ga zie ik zelden een danser op het podium waarmee ik mij kan identificeren, laat staan een hele groep. Als schakel in de danswereld wil ik hier verandering in brengen. Mijn gekozen doelgroep wordt binnen dans geassocieerd met energieke en vrolijke Afrikaanse dans. Met dit project laat ik zien dat deze doelgroep ook een plek heeft in de hedendaagse dans vanuit de postmoderne danstraditie.

Purple as Purple dwingt dans -en theaterliefhebbers om de realiteit te aanvaarden. Het zien van een donker, vrouwelijk ensemble is niet de norm. Het roept vragen op zoals, waarom is dat? Hoe komt dat? Is dit anders dan een gender gemixt ensemble, een mannen ensemble of een wit ensemble?

Onderstaand een link naar de trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Qk0KIVT85Fs

Stage

In het stagejaar heb ik mij verder kunnen ontwikkelen dankzij diverse samenwerkingen. Ik heb mogen werken met DOX en BonteHond voor de productie De Zijlijn. Een 8+ voorstelling over vrouwenemancipatie in een voetbaljasje. Naast uitvoerend dansen heb ik mij hier ook kunnen ontwikkelen binnen theater en spel. Als docent heb ik gewerkt op het Bindelmeer College en verschillende amateur dansscholen.

Terug naar lijst
Delen