Jill Bloemsma

Jill Bloemsma

Opleiding
Docent dans
Lichting
2018
Specialisatie

Dansles op het voortgezet onderwijs

E-mail
jillbloemsma@gmail.com
Contact
Facebook

Mijn gouden tip voor studenten op deze opleiding is om jouw passie voor dans en doceren nooit te verliezen. Hoe moeilijk dat ook klinkt, passie trekt je overal doorheen.

Na een lange zoektocht op scholen was Docent Dans de enige opleiding die mij aansprak. Ik was honderd procent zeker dat dit is wat ik wilde. Door de opleiding heen heb ik mijn didactische vaardigheden sterk verbeterd door veel les te geven in het werkveld. Daarnaast is mijn visie gegroeid en duidelijk geworden. Hoewel mijn visie en ik als docent altijd zal blijven ontwikkelen durf ik te gaan staan voor waarin ik geloof.  

Dans is voor iedereen. Ik wil me inzetten voor danslessen aan mensen met een andere culturele achtergrond of een lichamelijke beperking. Daarnaast wil ik educatief materiaal ontwikkelen voor scholieren en lesgeven aan scholieren.

Projecten

Dance and language & Full body potential

In deze twee essays geef ik mijn didactische- en artistieke visie weer door in te zoomen op één specifiek onderwerp. In mijn didactische essay (Dance and language) is dit hoe taal en dans gecombineerd kunnen worden en elkaar versterken. In mijn artistieke essay (Full body potential) is dit hoe belangrijk het is om alles uit het lichaam van een danser te halen, en hoe dit bereikt kan worden. Beide zijn geschreven in het Engels.

Overige projecten

In het derde leerjaar zijn we een maand naar Senegal afgereisd, naar de dansschool Ecole des Sable. Hier hebben we elke dag les gekregen van Afrikaanse en Nederlandse docenten in een klas van Nederlandse en Afrikaanse dansers. Het was stijl overstijgend en cultuur overstijgend, en juist dit maakte het zo bijzonder. Dansen in het zand, zon op je gezicht en live muzikanten, het was een reis die mij als danser en mij als persoon heeft verrijkt. De mentaliteit is in Senegal anders dan in Nederland. Ondanks de lange en warme dagen had iedereen energie voor tien. Niks moet maar alles mag, mensen staan open voor elkaar en steunen elkaar. Vooral de dankbaarheid voor mijn vak en de mensen om mij heen is gegroeid tijdens deze maand.  

Stage

  • Educatie/marketing & workshop docent bij Danstheater AYA. 
  • Dansdocent Nova College Haarlem.  
  • Dansdocent aan volwassen vrouwen op het asielzoekerscentrum in Schalkhaar.  


In al deze stages heb ik les gegeven, allemaal aan verschillende doelgroepen. Elke dag is anders en hierdoor heb ik me snel leren aanpassen aan wisselende omstandigheden. Ook ben ik van mening dat dans een vak is met veel mogelijkheden. Elke leerling zou, via school, in aanraking moeten kunnen komen met dans. Het stimuleert creativiteit, is een lichamelijke bezigheid, leert kritisch kijken naar zichzelf en anderen en het is heel leuk! Op het asielzoekerscentrum heb ik de dames de basis van de Nederlandse taal geleerd door middel van dans. Dit was voor mij een inspirerende tijd want we hadden heel veel plezier met z’n allen, wat bewijst dat leren wel leuk is. Dit bewijst mijn punt dat dans meer is dan een leuke sport. Dit is dans ook iets waar ik mij meer in wil verdiepen: vakoverstijgend te werk gaan.  

Terug naar lijst
Delen