Aissa Kraayenbrink

Aissa Kraayenbrink

Opleiding
Urban Contemporary (JMD)
Lichting
2018
Specialisatie

Dans

Contact
Instagram

Ik zou deze opleiding doen als je je een danser voelt die graag verschillende stijlen leert en fuseert, maar wellicht ook interesse hebt in meer dan dat, bijvoorbeeld in maken, zingen en spelen. Je hebt een eigenzinnige, sterke persoonlijkheid, of denkt dat te hebben en je wil die graag ontwikkelen in je dans/ kunstenaar-zijn

Ik ben begonnen aan de Urban Contemporary (JMD), nadat ik in 2014 mijn Rechten Bachelor aan de Universiteit van Amsterdam heb behaald. Tijdens mijn studie rechten deed ik de dansvooropleiding 5 O’Clock Class aan de ATD. Ik ontdekte dat mijn nieuwsgierigheid naar dans te groot was om er niks mee te doen verder.

Na een succesvolle auditie voor de Urban Contemporary besloot ik mijn hart te volgen en geen master voor rechten te doen. Mijn bevlogenheid bleek toch bij dans en het kunstenaarschap te liggen. Ondanks de vele uitdagingen die ik tegen ben gekomen de afgelopen jaren, ben ik erg blij en dankbaar dat ik de vrijheid heb durven te nemen om naar mijn hart te luisteren en dit pad heb gekozen.

Creëren Liefde Manifesteren /// I want to make you move with confidence!

The Other You (werktitel)

Hier ben ik nog mee bezig, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Het idee is om een Triple Bill te maken met klasgenoot en vriendin Sophie Prins. 

  • Solo Sophie Prins. Choreograaf en uitvoerder: Sophie Prins
  • ‘SHE’ – Sophie Prins en Wennah Wilkers. Choreograaf en uitvoerder: Sophie Prins en Wennah Wilkers. Regie en coaching: Aissa Kraayenbrink
  • ‘The Other You’ – Aissa Kraayenbrink. Choreograaf: Aissa Kraayenbrink i.s.m. Diego Oliveira. Uitvoerders: Aissa Kraayenbrink en Diego Oliveira

Overige projecten

Dalton Jansen Choreography. Klasgenoot Dalton Jansen, opkomend choreograaf in het Nederlandse danslandschap, heeft zijn eigen dansgezelschap opgericht. Vorige zomer heeft hij mij gevraagd als zakelijk leider. Toen zijn we de samenwerking aangegaan en produceert hij nu onder de hoede van Productiehuis Rotterdam zijn werk. Dit traject leert me te werken met andere aspecten van theater (zakelijk en productioneel) en vind ik ook tof. 

Stage

Ik heb verschillende projecten gedaan als stage afgelopen seizoen. Ik heb stage gelopen in verschillende producties bij DOX en SNDO. Ook ben ik nu bezig met het maken van een afstudeervoorstelling voor juni 2018. 

  • BRAVE: een jongerenvoorstelling over het bespreekbaar maken van angst, schaamte, maar ook vooral de moed om jezelf te durven zijn. Dit is een productie van DOX/choreograaf Giulio D’Anna, speciaal gemaakt voor studenten van verschillende ROC opleidingen. Het toffe aan dit project was dat we multidiscipinair werkten: dans, tekst, zang, spel en fysiek theater. Ook stond ik te performen voor jong publiek waarvan de meesten nog nooit naar een theatervoorstelling waren geweest. We slaagden erin om de jongere te raken met dit persoonlijke thema. Dit maakte de ervaring extra waardevol.
  • TRANSFORMERS: een locatievoorstelling, uitgevoerd in de winkelstraten van het centrum van Utrecht. Dit is een productie van DOX/The100Hands (Jasper Dzuki Jelen) speciaal gemaakt voor Festival Tweetakt. De thema’s genderrollen/man en vrouw stereotyperingen stonden centraal in dit onderzoek. Voor mij was dit een unieke performance ervaring, aangezien het publiek een wandeling van 50 minuten maakt tussen winkelende mensen in Utrecht, terwijl de voorstelling gaande is. De hele omgeving wordt even veranderd en is niet zoals het normaal is. Als performer begeef je je ook in een constant veranderende omgeving, iedere voorstelling is hierdoor anders. De unieke en mooie locaties in Utrecht droeg bij aan unieke beleving van de voorstelling, zowel voor mij als performer als het publiek. 
  • Verder heb ik bij DOX ook het Dansatelier en Spoken Word atelier gedaan. Het Dansatelier werkte toe naar een choreografie door Anne Suurendonk i.s.m. de dansers (Paean). Anne daagde me vooral fysiek uit, omdat haar materiaal fysiek best zwaar zijn. Het Spoken Word atelier is o.l.v. PAX, een bekende Utrechtse rapper. Hier heb ik veel geleerd over het schrijven van teksten (spoken word, rijm, gedichten, rap en andere soorten teksten). Ik heb altijd van schrijven gehouden, maar had me nooit verdiept erin. Daarom zie ik dit traject als een waardevolle toevoeging aan mijn eigen kunstenaarschap. Ik ontwikkel me ook graag verder in deze discipline.
  • Bij SNDO performde ik in twee choreografieën. Het betrof een samenwerking tussen SNDO3, MTD2 en UCD4 (mijn opleiding). Ik ben blij dat ik deze opportuniteit heb gehad, omdat ik andere opleidingen heb leren kennen en de mensen daarin. Ik heb nieuwe perspectieven gekregen over het belang van een proces, over artisticiteit, over andere soorten kunst en visies. De twee choreografieën zijn van Diego Oliveira (Utterances Mid Air) en Mezhgan Saleh (exaggerate, shame, impudence) en zijn geen dansstukken perse. Ik merk dat ik het tof vind om verschillende disciplines te combineren en nieuwe werelden te ontdekken. Het stuk van Diego had als kern een meditatieve energie op te zoeken in jezelf, waarbij je je verbonden voelt aan je ziel en energiepunten. Deze staat van zijn proberen we in het stuk te delen met de ruimte en het publiek. wordt gebruik gemaakt van zang, tekst, dans, spel en performance. Het stuk van Mezhgan gaat over de transgender kwestie in onze maatschappij: een onderzoek naar genderfluiditeit en alles wat daarbij komt kijken. Als performers voelen we hoe het is om andere lichamen/persoonlijkheden te hebben door fysieke poses en houdingen aan te nemen en te ervaren hoe dat voelt. We fuseren vrouw, man, gay, trans, queer in onze lichamen en vieren met catwalk rondes onze identiteiten. Bij SNDO heb ik ervaren dat de voorstellingen anders zijn dan ‘de norm’. Ik ben erg dankbaar dat ik de gelegenheid heb gehad deel te nemen aan deze processen. 
  • Tot slot mijn afstudeervoorstelling. Dit is eigenlijk niet verplicht bij mijn opleiding, maar toch wilde ik het doen, omdat ik het voelde kriebelen om iets te maken en mijn creativiteit daarin los te laten, voor mezelf, om te delen met de wereld.

Terug naar lijst
Delen