Jade Olieberg

Jade Olieberg

Opleiding
ATKA - Toneel en kleinkunst
Lichting
2016
Specialisatie

Toneel, film, zang

E-mail
jaderobino@hotmail.com
Contact
Facebook

Als je door een hel gaat, blijf gaan.

Nog maar een jaar of zeven was ik, toen ik tijdens de Rotterdamse Havendagen besloot bij het Korps Mariniers te gaan. Parachute springen, abseilen vanuit een helikopter, de zeeën bevaren, dat zou mijn toekomst zijn.

Het is acteren geworden en daarmee is de hang naar avontuur, het onbekende en spanning in een heel andere vorm gegoten. Een mooiere vorm. Eén waarvan ik het bestaan toen nog niet wist.

Mijn wereld is groter dan de zeven zeeën. Er is ruimte voor twijfel, voor onzekerheid, voor vrijheid. Er zijn vele parallellen te trekken met het Korps, zoals ik dat toen voor ogen had, zelfs in discipline en fysieke kracht. Maar ik kan steeds zelf weer voor een nieuwe wereld kiezen en grenzeloos reflecteren op de politiek en de samenleving. In beweging helpen wat vastgeroest zit. Straffeloos in verzet komen of juist liefhebben.

Mijn camouflageverf zorgt er voor dat ik juist wèl gezien word.

Projecten

alles zwart

De Derde Wereldoorlog is voorbij, de wereld staat er slecht voor. Zes wilde kinderen willen een daad stellen in deze apocalyptische, Mad-Maxachtige wereld.

Marcus Azzini regisseert 'alles zwart'. Hij kwam met het idee speciaal voor ons afstuderen een nieuw stuk te laten schrijven. Abe, Anne, Bart, Beaudil, Lusanne en ik hebben Hannah van Wieringen gevraagd dit te doen.

Geïnspireerd op ons schreef zij 'alles zwart', met het boek The Wild Boys van William S. Burroughs in haar achterhoofd.

Overige projecten

Zie CV.

Downloads

Stage

1. Toneelschuur Producties, Toneelschuur Haarlem

In het stuk 'Smekelingen' van Euripides onder regie van Olivier Diepenhorst speelde ik in mijn eentje het koor van smekende vrouwen met Kirsten Mulder, Martijn Nieuwerf, Justus van Dillen en Matthijs IJgosse in de overige rollen.

 

2. Toneelgroep Amsterdam, Masterclass

Monologen uit Hamlet vs Hamlet van Tom Lanoye, olv Chris Nietvelt

Naar aanleiding van een open auditie voor Ivo van Hove heeft TA mij deze masterclass aangeboden als extra aandeel in mijn ontwikkeling.

Terug naar lijst
Delen