Geartsje van der Zee

Geartsje van der Zee

Opleiding
Scenografie
Lichting
2015
Specialisatie

Installatie, decor- en lichtontwerp

Website
www.geartsjevanderzee.com

Ik wil toeschouwers in de door mij ontworpen ruimte zo goed mogelijk verrassen met de instrumenten licht, bewegende objecten en aandachtsregie. Te verrassen door bijvoorbeeld een kluwen felgekleurd tennisracketdraad te laten schudden op een wals, de aandacht van de toeschouwer op onverwachte manier door de ruimte te sturen, het plotseling of geleidelijk laten verschijnen van een lichaam, een ritmische beweging in licht, waardoor dingen wel en dan weer niet zichtbaar zijn, van gedaante veranderen, van kleur, van afstand.

Onder aandachtsregie versta ik het sturen van de aandacht van de toeschouwer met als belangrijkste middel het licht. Over dit laatste schrijf ik in het kader van mijn afstuderen een essay; over hoe de aandacht van de toeschouwer zo te regisseren dat de aandacht van de toeschouwer zo precies mogelijk gestuurd kan worden en wat het resultaat hiervan kan zijn. Ik onderzoek hoe kleurgebruik, intensiteit en ritme in het licht dramaturgische betekenis kunnen geven aan een moment in de voorstelling of installatie.

Wat ik belangrijk vind is het vieren van de nieuwsgierigheid en het blijven aanwakkeren van nieuwsgierigheid. Door meerdere werkelijkheden naast elkaar te zetten door kunstmatige situaties te creëren of te leren kennen, kun je je als mens voeren met 'zo kan het ook' en 'maar dan zou het ook zo kunnen'.

Ik en honderdduizend

Ik en honderdduizend is een installatie vrij naar de roman Iemand, niemand en honderdduizend van de Italiaanse auteur Luigi Pirandello. Door de vele afspiegelingen van zichzelf in zijn omgeving, komt het hoofdpersonage in de roman tot besef dat hij niet één persoon is, maar dat hij honderdduizend individuen in zich herbergt.

De installatie Ik en honderdduizend is een afstudeerwerk van Geartsje van der Zee (Scenografie) en Lisa Corsten (Productie podiumkunsten). Ik en honderdduizend creëert aan de hand van de disciplines decor, licht, geluid en mime een plek waarin het geoorloofd is om enkel te zijn en waar te nemen.

Scenograaf: Geartsje van der Zee
Creative producer: Lisa Corsten
Geluidsontwerp: Anne Caesar van Wieren
Mime: Marinke Eijgenraam en Senna Gourdou
Eerste inspiciënt: Eric Bregman
Camera en filmregie: Max Baggerman

Overige projecten

In and around a well
Wandelen door het bos en praten over gevoelens

Stage

Assistentschap Ko van den Bosch - maart t/m juni 2013
Productie: 'CRASH' (Oerol 2013) NNT & Club Guy and Roni

Assistentschap Theun Mosk - augustus t/m december 2013
Producties:
'Universum' tour Boukje Schweigman
'De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen' theater Artemis
'Hyllos' Veenfabriek
'The Fairyqueen' Oostpool
'Aanvang' Paradiso

Stage lichtontwerp Toneelmakerij - maart t/m mei 2015
Productie: 'Wandelen door het bos en praten over gevoelens' TM jong

Terug naar lijst
Delen