Franziska Menge

Franziska Menge

Opleiding
Docent dans
Lichting
2015
Specialisatie

dans- en theatermaker

E-mail
franzi@franziska-menge.de

Performative kunst is voor mij een vorm van religie, een vorm van ritueel: Beiden hebben de functie spanningen of discrepanties tussen het reële en het geïdealiseerde uit te drukken. Doordat het in de performance mogelijk is om het leven in al zijn mogelijkheden door te spelen, wordt deze tot een sociaal evenement, tot een laboratorium van sociale fantasieën. Ik geloof erin dat performative kunst een mentale en lichamelijke handeling van performer én toeschouwer kan zijn en daarmee actueel en reaal effect kan hebben. Een performance kan tot een gezamenlijke motorische activiteit worden, die een gewijzigd denken kan bewerkstelligen - Gaining knowledge trough acting and re-enacting. Ik geloof in het vermogen van de live kunsten, diens kracht precies in dit live-zijn, in de présence van de performers en de fysieke ontmoeting van performers en publiek ligt. In die zin begrijp ik mijn werk als een sociale operatie.

Voorafgaand aan mijn studie in Amsterdam heb ik mijn bachelordiploma in theaterwetenschap en kunstgeschiedenis aan de FU Berlijn behaald. In de afgelopen jaren heb ik mij voornamelijk ontwikkeld als theater- en dansmaker. Hierbij werkte ik samen met dansers, acteurs, amateurs en professionals van uiteengaande achtergronden.

WILDSTRAINING I IN THE FEARSOME ARMAMENTS I MILLENNIA

Het concept voor deze performance ontstond in samenwerking met Hendrik Walther. WILDSTRAINING I IN THE FEARSOME ARMAMENTS I MILLENNIA is een 6 uur durende long-endurance performance in de vorm van een triptiek, waarbij het publiek naar eigen keuze in en uit mag lopen. Geïnspireerd door Nietzsches theorie van het apollinische en het dionysische bevraagt de performance de mens als een paradox, gevangen tussen twee wetmatigheden: Het lichaam / de natuur en het hoofd / de ratio.

 

Concept: Hendrik Walther, Franziska Menge

Spelregie: Franziska Menge

Video & Beeldregie: Hendrik Walther

Sounddesign: Bauke Moerman

Lichtdesign: Varya Klosse

Productie: Joppe Kos, Brian Verhagen

 

Downloads

Terug naar lijst
Delen