Sophia van der Putten

Sophia van der Putten

Opleiding
Docent dans
Lichting
2014
Website
www.sophiavanderputten.com

In mijn werk als docent dans en choreograaf probeer ik de patronen van gewoontes en gedrag te doorbreken en onderzoek ik wat er achter deze laag bij iemand leeft. Wanneer iemand zich uit in dans valt de buitenste laag en komt zijn persoonlijkheid naar boven. Dat is het moment dat ik iemand echt leer kennen. Ik vind de eigenheid van de danser belangrijk, daarom stimuleer ik mijn leerlingen om hun eigen keuzes te maken, hun grenzen te doorbreken en hun individualiteit te laten zien. 

Project Momentum
Samen met Jamilla Visser heb ik Project Momentum opgericht. In Project Momentum werken we met jongeren om, door middel van dans, hun identiteit naar buiten te brengen, zodat zij sterker in hun schoenen staan en kunnen bouwen aan een mooie toekomst.

Gedurende het project onderzoeken wij samen met de deelnemende jongeren wie zij zijn, wat hun verhaal is, wat ze te vertellen hebben en wat wij van hen kunnen leren. We werken toe naar een danstheatervoorstelling, waardoor de jongeren de kans krijgen om hun verhaal te delen met hun omgeving.

Dans omvat  fysieke, emotionele en mentale aspecten. In Project Momentum geven wij de jongeren dansopdrachten en oefeningen die deze aspecten aanspreken. Hierdoor zullen de jongeren groeien op sociaal-emotioneel vlak en lichamelijk vlak. Met behulp van dans ontwikkelen wij competenties zoals; zelfvertrouwen, luisteren, communiceren, samenwerken, doorzettingsvermogen, creativiteit en presenteren.

In een samenleving waarin het intellectuele centraal staat, bieden wij de jongeren een alternatief middel om zich bewust te worden van hun eigen waarde en kunnen. Een middel dat voor iedereen toegankelijk is en wat iedereen heeft, namelijk het lichaam.

Het kind van de rekening

'Het kind van de rekening' is het resultaat van een intensieve periode, waarin Sophia van der Putten en Jamilla Visser met zes jongeren gewerkt hebben rondom het thema identiteit. Samen onderzochten ze hoe zij hun persoonlijke verhalen kunnen verwerken in dans.

Terug naar lijst
Delen