Dennis de Bont

Dennis de Bont

Opleiding
Productie podiumkunsten
Lichting
2014
Specialisatie

Werken met kinderen op het toneel

Website
www.dennisdebont.nl
E-mail
info@dennisdebont.nl

Ik ga afstuderen als productieleider met als specialisatie "Werken met kinderen op het toneel". Kinderen op toneel hebben iets magisch. Ze zijn onberekenbaar en onbevangen. Dat ze onberekenbaar zie ik als productieleider als een uitdaging. Een uitdaging waar ik de komende jaren nog mee hoop te werken.

Scriptie: Kinderen op de planken 
Tijdens mijn studie heb ik in diverse stages, waaronder bij Shrek van Albert Verlinde Entertainment, gewerkt met kinderen die meespeelden in professionele theaterproducties. Het viel mij op hoeveel onduidelijkheid er is rondom het werken met kinderacteurs. Bijvoorbeeld de wet- en regelgeving, oudercontracten en (psychologische-) begeleiding. Zowel producenten, productieleiders, creatives als ouders zag ik hier tegenaan lopen, waardoor juist dit specifieke onderdeel van produceren mijn aandacht trok.

Het schrijven van een scriptie was voor mij de perfecte aanleiding om me daarover te buigen. De hoofdvraag luidde daarom: ‘Met welke aspecten krijgen de producent en productieleider te maken bij een voorstelling waarin (ook) kinderacteurs meespelen?’ Deze vraag heb ik in drie hoofdstukken beantwoord. Het eerste gaat in op het begrip kinderacteur en het werkveld waarin de kinderacteur zich beweegt. Het tweede hoofdstuk behandelt de wet- en regelgeving en het derde kijkt naar de aspecten waar de producent en productieleider  in de theaterpraktijk mee te maken krijgen.

Wat mij opviel zijn de verschillende motieven om kinderen in te zetten in een professionele theaterproductie. Bij toneel en opera is dit vaak afhankelijk van de stukkeuze en regie-opvattingen, bij de musical is er een derde motief: het marketingtechnische. Een andere conclusie is dat er in Nederland veel discussie is over het speelbeurtensysteem. Kinderen mogen volgens de wet, afhankelijk van leeftijd en soort vergunning, 4, 12 of 24 keer optreden. Door het werkveld wordt dit als te weinig ervaren. Het is de moeite waard om te onderzoeken of een ander systeem, zoals het Duitse, meer geschikt is.

Het schrijven van deze scriptie heeft mij duidelijk gemaakt dat de aspecten waarmee de producent en de productieleider te maken krijgen veelomvattend en nogal gevarieerd zijn. De kennis over het onderwerp is tot op heden nog niet verzameld. Mijn aanbeveling is dan ook om een boekje samen te stellen met de kennis en ervaringen rond het werken met kinderacteurs in professionele producties.

Werken met kinderen in het theater is in mijn ogen een feest. Wanneer de zakelijke-,  productionele- en pedagogische aspecten goed geregeld zijn, blijft het een feest. Zodat de creativiteit van de kinderacteurs en iedereen om hen heen overvloedig kan stromen.

Overige projecten

* Project Do'orgaan

* Een vijand van het volk

Downloads

Terug naar lijst
Delen