Zarah Patty

Zarah Patty

Opleiding
Productie podiumkunsten
Lichting
2013
Specialisatie

Voorstellingsleiding

In 1990 - ik was drie jaar oud - was ik met mijn ouders op skivakantie. Naast mijn eerste keer op de ski's was 1990 ook het jaar van mijn eerste rolletje in een theatervoorstelling.

Op wintersport heb je altijd van die "kidsclubs". En de kidsclub maakte een theatervoorstelling. Mijn ouders leek het natuurlijk een fantastisch plan als ik meedeed. Dus ik vond mijzelf terug op het toneel, samen met een handjevol andere bange kleuters, met een regenjasje aan en een paraplu in mijn hand, "I'm Singing in the Rain" zingend. En ik vond het prachtig: ik keek alleen maar door mijn doorzichtige paraplu naar boven. Wat een mooie lampen hingen daar. Wat een mooie kleurtjes, en die muziek...

1990 was ook het jaar dat ik voor het eerst (en gelukkig ook voor het laatst) met een rotsmak van het toneel viel, doordat ik al glurend door die paraplu naar de lichtstanden aan het kijken was.

Het was duidelijk, theater was mooi, maar ik moest niet óp het toneel zijn. Ik wilde "achter de schermen". En dat werd mijn doel.

Nu, 23 jaar later, is het zover: ik studeer af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten. De opleiding waar ik heb geleerd wat een goede voorstellingsleider is. De opleiding die mij mijn passie voor theater nog verder liet ontwikkelen en mij begeleidde in de stappen die ik zet om die goede voorstellingsleider te worden. De voorstellingsleider die zowel creatief als organisatorisch sterk is. Iemand die overzicht houdt en sociaal blijft onder alle omstandigheden. Iemand met ogen in het achterhoofd, die ervoor zorgt dat er geen mensen van het toneel vallen.

Ik vind het heerlijk om samen te werken met dansers, zangers en technici en gezamenlijk een productie neer te zetten die naar ieders wens is, waar iedereen trots op is. Het is spannend om dat product, waar iedereen zo trots op is, in handen te hebben. Zonder de voorstellingsleider gaat het doek niet op. Maar het is juist deze verantwoordelijkheid die me zoveel voldoening geeft.

Wachten in Wonderland

Mijn afstudeervoorstelling "Wachten in Wonderland" is de eindvoorstelling van de opleiding Jazz- en Musicaldans. Er werken zes choreografen aan mee en de eindregie is in handen van Marco Gerris. Er doen vijfenvijftig studenten aan mee.

We pakken groots uit met zang, dans, spel, een live-band en veel videoprojectie.

Als je nieuwsgierig bent geworden, houd de agenda in de gaten! We spelen van 12 tot en met 15 juni in Dansmakers (Amsterdam Noord).

Overige projecten

Ik heb een afstudeerstage voorstellingsleiding gedaan bij De Nederlandse Opera. Alvin Williams, eerste voorstellingsleider en tevens docent Voorstellingsorganisatie aan de Opleiding Productie Podiumkunsten was mijn begeleider.

Dit was mijn eerste ervaring met opera, en ik viel meteen met mijn neus in de boter: ik mocht meewerken aan de productie Guillaume Tell, geregisseerd door Pierre Audi. Het was een productie met geweldige cast, een gigantisch koor en een ontzettend mooi decor.

Stage

Ik heb van augustus tot en met december 2011 stage gelopen bij de musical Miss Saigon. Dit was de eerste grote productie waar ik aan meegewerkt heb. Wat ontzettend spannend, maar ook: wat een ontzettende kick om zo'n grote voorstelling te leiden! Meer dan 300 cues... Gelukkig heb ik daar samen met mijn stagebegeleidster Lisette Tates goed naartoe kunnen werken.

Na deze stage ben ik als oproepkracht blijven werken bij Miss Saigon tot het einde van deze productie.

Terug naar lijst
Delen