Sofie Doeland

Sofie Doeland

Opleiding
Scenografie
Lichting
2011
E-mail
sofiedoeland@gmail.com

Laat je fascineren

Als ik een toneelbeeld ontwerp speel ik in op de gemoedstoestand van de spelers en van het publiek. Ik neem de kijker mee in een organische, theatrale wereld waarin hij mag verdrinken.

k heb hoge verwachtingen van de toekomst. Er zijn veel mensen waarmee ik graag zou willen werken en situaties waarin ik zou willen belanden. Voor de scenografie is er nog een hoop terrein te winnen, binnen en buiten het theatervak en ik zie het als mijn taak deze tak van kunst in een breder perspectief te trekken.

Enjoy, een theatrale installatie

Enjoy is een installatie, opgebouwd uit grove materialen en kwetsbare verhalen. Het is een theatrale toren waar je omheen naar boven kunt lopen. Onderweg kom je langs een wereld aan herinneringen, verhaalt in woord en beeld. Hoe verder je naar boven loopt hoe gefragmenteerder de verhalen worden. Als een mensenleven dat langzaamaan de vroegste herinneringen vergeet. Wat rest is een hartslag. 

Dit project heeft me kracht en zekerheid gegeven over waar ik toe in staat ben. Dat ik vanaf de grond iets kan opbouwen (i.s.m. een gemotiveerd team) ongeacht de grootte, zolang de noodzaak van het werk maar groot genoeg is.

Met welke studenten werk je samen, en welke opleiding doen ze?
Daan Westendorp. Opleiding techniek & theater
Marijn van Bussel. Opleiding techniek & theater
Mark Thewessen. Opleiding techniek & theater

Speelperiode
4 en 5 februari 2011

Overige projecten

Na het einde.
Schrijver: Dennis Kelly. Regisseur: Joost van Hezik.
Scenografie: Sofie Doeland. Pruductiehuis: Toneelschuur Producties

Twee mensen in een schuilkelder nadat de bom gevallen is, een man en een vrouw. Een diep zwarte wand omringt en vangt de personages in deze beperkte leefomgeving. De muur staat los in de ruimde en fungeert als scheidingwand tussen de binnen- en de buitenwereld. Ze hebben enkel een bed, een tafel, een stoel en een voorraadkast met blikken eten. Het beeld staat stil, zij moeten het stuk stuwen. Totdat plots de orde verandert in de chaos en de humor in de horror. Een kast opent zich en honderden blikken verbeelden de steeds dramatisch wordende toestand van de personages, want hoe ver kan je gaan als het menselijke verdwijnt en enkel het dierlijke overblijft?

Stage

Wat was de titel van je scriptie of essay?
Freak/Fear

Waar deed je je derdejaarsstage, assistentschap of onderzoek?
Sjoerd Wagenaar, De PeerGroup. Theun Mosk

Terug naar lijst
Delen