Niki Hadikoesoemo

Niki Hadikoesoemo

Opleiding
Mime
Lichting
2011
E-mail
nikidenis@hotmail.com

Into the Big World

De conceptuele impuls en het basismateriaal voor Into the Big World is de catalogus van de bibliotheek van het Teylers Museum in Haarlem. Dit instituut is opgericht in een tijd van grote ontdekkingen en revolutionaire uitvindingen, van verre expedities en nieuw repertoire. Het was de tijd van de Verlichting, waar de wereld werd gezien als een geheel dat men in al haar facetten wilde kennen en veroveren; weg van de obscure religieuze dogma's en de alleenheerschappij, richting het licht van de kennis, positieve wetenschappen en democratie. De catalogus van de bibliotheek van het Teylers Museum belichaamt een perfecte reflectie en is een kernachtige getuigenis van haar tijd en de ideologie die daaraan ten grondslag ligt.

Into the Big World neemt de reeks boektitels die de catalogus bevat als literair materiaal voor het vaststellen van de theatertekst. De titels worden zinnen. In deze hoedanigheid zijn zij doordrenkt met een verbluffend poëtisch potentieel, dat ontstaat door het gat dat ons scheidt van de tijden waarin deze boeken zijn geschreven. Ze worden grappig, fascinerend en ontroerend. Tegelijkertijd is het absurd en bijna eng omdat deze wereld onmogelijk in één keer te bevatten is. Zij waren de getuigen van een rijke wereld die erom vroeg omhelsd te worden. Door deze zinnen nu hardop uit te spreken worden zij het repertoire van een wereld die aan het verdwijnen is.

Into the Big World bevat een lange litanie gecomponeerd als een uitgestrekt performatief gedicht, gemaakt van de boektitels van de catalogus. Anne Breure en Niki Hadikoesoemo zijn op de vloer, zeggen de tekst alsof deze van hen is, maken de zinnen actueel, belichamen het gat tussen de wereld hoe die was toen de zinnen werden gemaakt en het hier en nu van het theater.

Regie
David Weber-Krebs

Spel
Anne Breure en Niki Hadikoesoemo

Speeldata
16/17/18/19 juni, hetveem theater Amsterdam
25 juni ITs Festival Amsterdam

Overige projecten

Renée Maeterlinck
Techniek: Guido van der Meer (Techniek en theater, AHK)
Vormgeving: Theresa Blommerde (Regie, Toneelacademie Maastricht)
Begeleiding: Marlies Heuer

Tekst: Maurice Maeterlinck

Speelperiode: 14 & 15 april 2011

Stage

De Veenfabriek

Terug naar lijst
Delen