Merlijn Claassens

Merlijn Claassens

Opleiding
Theaterdocent
Lichting
2011
E-mail
merlijn_claassens@hotmail.com

Ga er vooral heel erg van genieten en maak zo optimaal mogelijk gebruik van alle mogelijkheden die je vier jaar hebt om dingen te onderzoeken!

 

Een speler of leerling die je vooruit ziet gaan, de gezichten na de première, samen werken aan een voorstelling: dat alles maakt dit vak heel mooi.

Muziek! Ik werk altijd met een tekst als inhoudelijk uitgangspunt, maar de muziek is voor mij de emotie en de beleving. Door de muziek gaat een verhaal voor mij leven en zie ik het voor me. Meest inspirerend zijn de composities van Arvo Pärt. Subtiel en eenvoudig, maar zo veel zeggingskracht!

Ik heb erg veel zin om vanaf volgend jaar aan het werk te gaan. Ik ben nu bezig met een muziektheaterproductie in Amsterdam West en twee kinderopera’s van Benjamin Britten voor het Grachtenfestival. Daarnaast ga ik een voorstelling maken met een harmonievereniging in Haarlem en wordt ik weer regie assistent bij Lotte de Beer. Ook hoop ik nog een keer een voorstelling te mogen maken met het Nederlands Zangtheater. Ik wil het liefst dit soort projecten, waarbij muziek en theater samen komen, blijven doen. En over een paar jaar misschien verder studeren. Een master regie, muziektheater of koordirectie misschien.

 

Voel je de wind

Tijdens mijn vier jaar op de opleiding Theaterdocent ben ik steeds meer de verbinding gaan zoeken tussen theater en muziek. Om voor mijn afstudeervoorstelling met een koor te kunnen werken vond ik fantastisch. Het was voor mij een kans om te zien en uit te zoeken hoe je zang en spel met elkaar kan combineren en hoe je met het koor als uitgangspunt een verhaal kan vertellen. De tekst van Onder het Melkwoud met zijn vertellende karakter en zijn vele personages leende zich daar ook uitstekend voor. Ik heb heel veel geleerd bij het maken van deze voorstelling en daarbij ook erg veel plezier gehad.

Tekst:
Bewerking op Onder het Melkwoud van Dylan Thomas

Speelperiode:
16 en 17 april en reprise op 18 juni

Gezelschap:
Het Nederlands Zangtheather

Met welke studenten werk je samen, en welke opleiding doen ze?
Joeri van Heijningen, tweedejaars Theaterdocent, regie assistent.

Overige projecten

Andere projecten die ik interessant vind:

Mini-opera Billy Budd, receptief project via het Muziektheater op het Oostvaarderscollege in Almere. Samen met:
Anne Maike Mertens, vierdejaars Theaterdocent
Thijs Spook, Docent Muziek Conservatorium Utrecht
Monique Horstmann, Docent Beeldende Vorming Amsterdam
Myra Wants, Docent Beeldende Vorming Amsterdam

Voorstelling Close-up bij jeugdtheaterwerkplaats La Tentashon in Curaçao. Samen met:
Hanna Timmers, afgestudeerd aan de opleiding Theaterdocent

Terug naar lijst
Delen