28 mei - ID.OS E06: Isaura Sanwirjatmo en Polina Medvedeva

In de nieuwe serie IDOS — IDlab Open Studio — praten vooruitstrevende makers over interdisciplinaire samenwerking. Van elektronische muziek tot videogames, en van muziekvideo’s tot Instagramdocumentaires. Hoe verloopt dat creatieproces, van eerste idee en ontwerp naar het uiteindelijke resultaat? Welke rol spelen het internet en sociale netwerken? En hoe werk je goed samen?

In deze zesde editie verwelkomen we kunstenaars en filmmakers Isaura Sanwirjatmo en Polina Medvedeva, die uitgebreid zullen ingaan op hun project #VerlorenJongensZullenWinnen. #VerlorenJongensZullenWinnen is een transmediadocumentaire waarin nieuwe media worden onderzocht die door een nieuwe generatie ingezet worden in het verzet tegen de mainstreamopinie. Gewapend met een telefoon, een camera of een microfoon herdefiniëren deze jongeren wat politieke betrokkenheid betekent en schoppen ze tegen dominante machtsstructuren. Sanwirjatmo en Medvedeva opereren aan de rand van de wereld van de documentaire, waar ze in het nieuwe informele medialandschap experimenteren met nieuwe vormen van verhalen vertellen en samenwerken.

Via videoworkshops op een middelbare school in Rotterdam-Zuid, een reeks podcasts met actuele game-changers en een essayistische documentairevorm worden de initiatieven van deze generatie in een online platform samengebracht en hun collectieve bereik wordt live gevierd tijdens de # TakeOver-evenement bij WORM Rotterdam in 2020.
 
Over de kunstenaars 
Polina Medvedeva is een Russisch-Nederlandse filmmaker en kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Haar werk onderzoekt het begrip informaliteit, met de nadruk op informele economieën en non-conformistische gemeenschappelijke structuren, waarvan de principes de esthetiek van haar video's beïnvloeden. De werken van Medvedeva zijn tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam; Sonic Acts Festival, Amsterdam; WIELS Contemporary Art Centre, Brussel; Al-Ma'mal Foundation for Contemporary Art, Jeruzalem; Inversia Festival, Moermansk; Rotterdam City Theatre; Art Brussels; Centrum voor Schone Kunsten Groningen; De Nieuwe Vide, Haarlem en gescreend tijdens IDFA Docs for Sale en onder andere op VPRO. Ze was gastdocent aan de openbare school voor architectuur brussel, Sandberg Instituut Amsterdam, Gerrit Rietveld Academie, ArtEZ Zwolle, en is docent en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
 
Isaura Sanwirjatmo is een in Rotterdam woonachtige documentairemaker die afstudeerde aan het Sandberg Instituut. Onder haar nieuwste werken bevindt zich de documentaire Soso Lobi (Nothing but love), waarin de relaties tussen Nederlandse vrouwelijke stagiaires en Surinaamse mannen de complexe koloniale geschiedenis tussen Suriname en Nederland raken. In haar projecten experimenteert Sanwirjatmo met de grenzen en spanning tussen non-fictie en fictie. Haar werken zijn uitgezonden op NPO 2Doc, AD, The Common Affairs en tentoongesteld in CBK Amsterdam, Vereniging Ons Suriname en Lloyd Hotel.

We zijn verheugd dat Polina en Isaura onze gasten zullen zijn voor ID.OS E06.

Wat: ID.OS E06: Isaura Sanwirjatmo en Polina Medvedeva  (transmedia/documentary)
Wanneer: Tuesday 28 May, 18:00-19:00
Soep en drankjes: ca. 19:00
Locatie: IDlab Studio, 5th floor, Academy of Theatre and Dance
Entree: Free
Taal: English
Host en curator: Juha van ‘t Zelfde
Programmaleiding IDlab: Erik Lint

Meer informatie:
https://www.instagram.com/verlorenjongenszullenwinnen/
https://vimeo.com/isaurasan
https://vimeo.com/polinamedvedeva

Delen