Onderzoek synk

synk is een installatie die Setareh Fatehi en Frederick Rodrigues ontwikkelen. Het is een samenwerking tussen IDlab van de Academie voor Theater en Dans en het masterprogramma van DAS Choreography. synk onderzoekt hoe je je lichaam kunt ruilen met iemand anders. De installatie geeft je de illusie dat je met het lichaam van een andere persoon in een andere ruimte beweegt.

De installatie gebruikt real-time puntwolken. Deze puntwolken worden gegenereerd door dieptecamera's die in twee VIVE Virtual Reality-sets worden ingevoerd. De installatie maakt het mogelijk om als twee lichamen tegelijkertijd de VR-omgeving te betreden en een realtime volumetrisch beeld van de ander te presenteren.

De fysieke ruimte van de gebruikers is 3 x 3 meter. De ruimtes zijn fysieke spiegels: als in de ene ruimte een object staat, staat in de andere ruimte een corresponderend object. De installatie synk kalibreert de twee echte ruimtes en twee virtuele ruimtes. Deze ervaring geeft je de illusie het lichaamsbeeld en de ruimte van een andere persoon te vullen. We gebruiken deze illusie om een choreografie tussen twee lichamen te creëren. Deze choreografie wordt ontwikkeld door voortdurend af te stemmen op en te luisteren naar de impulsen van het andere lichaam, terwijl je je eigen bewegingen initieert.

De installatie synk is nog in ontwikkeling. We werken binnen IDlab aan de technologie en code van de installatie. De installatie is ontwikkeld als onderdeel van Cinedans VR-labs, dus veel van de technologie is functioneel.

Na het technologische ontwikkelingsstadium testen we de installatie om haar te ervaren en de voorwaarden te creëren voor het publiek: de fysieke choreografie, tekst, soundtrack en communicatie tussen gebruikers. Op vrijdag 30 november is een preview van de tweede ontwikkelingsfase van synk getoond aan publiek. We streven ernaar de installatie in 2019 te openen voor het publiek, collega's en studenten van AHK. De verwachting is dat de tweede presentatie tijdens CineDans in maart 2019 plaatsvindt.

Delen