Artist in residence Vesna Petresin

Vesna Petresin is transdisciplinaire kunstenares en onderzoeker. In haar praktijkgerichte onderzoek richt Vesna zich op de immersieve ervaring en de versmelting van film, mediatechnologieën en podiumkunsten. Zij maakt deel uit van het Artist in Residence-programma van de AHK en de Filmacademie.

Vesna nodigde in augustus 2018 de internationaal gerenommeerde Brits-Australische mediakunstenaar en elektronische interactie-ontwerper Matthew Gingold uit om een korte mixed-reality performance te co-creëren. Hierin komen performancekunst, muziek, film en computeralgoritmes samen. De kunstenaars verkennen verschillende formaten van 3D/4D-spatialisatie van inhoud, en vormen van interactiviteit en onderdompeling in een live set-up.

De performance is een korte, immersieve ervaring, waarin Vesna en Matt zich proberen te bevrijden van de beperkingen van draagbare apparaten, hardware en software. Het publiek betreedt een installatie die in real-time om hen heen wordt gecreëerd door de bewegingen van de performer. De zoektocht om bevrijd te worden van complexe ‘zware’ mediatechnologie en systemen, geeft de performer een grotere vrijheid van expressie, en brengt haar dichter bij een meeslepende fysieke ontmoeting met het publiek.  

Over Vesna Petresin en Matthew Gingold
Het werk van Vesna Petresin werd getoond in Tate Modern, ArtBasel Miami en op het filmfestival van Cannes. Matt Gingold werd internationaal gepresenteerd op Ars Electronica, MOCA Taipei en Yamagichi Centre for Media Arts Inter-Lab in Japan.

Vesna en Matt worden bijgestaan door hun researchpartner DynAikon.com. Het team van DynAikon doet onderzoek naar ontwikkeling en integratie van nieuwe computervisie en grafische algoritmes voor live performance, dans en mens-computer-interacties. Het onderzoek van DynAikon is deels ondersteund door Innovate UK. Meer over DynAikon vind je op dynaikon.com

Bram Snijders (ATD, 360º projection mapping)
Willem Weemhof (ATD, technical producer)
Aron Fels (alumnus NFA, IMFVX visuals & VR)
Jilt van Moorst (NFA, AR/VR/Motion Tracking)
Imanol Gomez (additional programming, zie imanolgomez.net)
Marcus Lux (audio mastering & composition assistance, zie www.mastrng.com)

Mieke Bernink (NFA, Master of Film)
Harry Schreurs (NFA, VRAcademy)
Erik Lint (ATD, IDLab)
Marijke Hoogenboom (AHK, head Artist In Residence Programme)

Delen