Waarom IDlab?

Technologie is overal. De afgelopen tien jaar is de manier waarop wij met technologie en media omgaan radicaal veranderd. Onze screentime is verveelvoudigd, real en virtual zijn sterk vermengd. De digital native beweegt zich 24/7 moeiteloos tussen online en offline en is consument, producent en criticus tegelijk.

Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor dans, performance en theater van nu? Technologie biedt je als kunstenaar een scala aan nieuwe mogelijkheden: je kunt er de grenzen van tijd en ruimte mee overschrijden. Nieuwe realiteiten en ervaringen creëren. Beleven we theater en dans straks thuis, met een VR-bril op? In een zelfgekozen lichaam misschien? Locatieonafhankelijk, a-synchroon en met drie reality’s in 360º door elkaar?

En trouwens: hoe boei je überhaupt jouw publiek van de toekomst? Een publiek dat is opgegroeid in – en verbonden met – een eindeloze stroom virtuele werelden: streaming film, video, music, games en social media.

Niemand die het weet. Wat we wél weten: de toekomst van dans, performance en theater wordt nù gemaakt. De verbeelding kent geen grenzen en nieuwe techniek kan die verbeelding voeden, veranderen of vernieuwen.

De geschiedenis laat zien dat de podiumkunsten zich altijd op een bijzondere, reflectieve manier hebben verhouden tot opkomende technologieën. Ooit bijvoorbeeld tot film, tv en live-tv, tegenwoordig tot YouTube, Instagram en andere nieuwe media. Immers, alle nieuwe en oude mediavormen hebben de essentie van theater gemeen: het vertellen van verhalen in woord en beeld.

De missie van het IDlab is digitaliteit een plek te geven binnen de academie van de 21ste eeuw. En zo binnen de podiumkunsten van de toekomst. Wat kunnen nieuwe technieken voor ons betekenen?
We onderzoeken digitaliteit op alle mogelijke niveaus en in alle vormen. Als middel, interface of gereedschap om de verbeelding vorm te geven. Maar ook als dramaturgisch of inhoudelijk thema in de kunsten.

We spreken liefst van expressive media, in tegenstelling tot immersive media (een term die vooral naar film, video en games verwijst). Want: het lichaam van de performer is het centrale medium in live-contact met het publiek. Daar ligt de kracht van het theater!

  • Wat zijn de digitale ontwikkelingen in het veld en welke nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan?
  • Wanneer zijn nieuwe technologieën relevant voor de podiumkunsten? Waarom en voor wie? Wanneer passen ze in een interdisciplinaire samenwerking?
  • Welke makers zijn interessant?
  • Wat zijn belangrijke ontwikkelingen bij festivals als het STRP Festival, Sonic Acts en andere instellingen als Eye, STEIM, het Stedelijk Museum en Sandberg Instituut?
Delen