Tijdens de wekelijkse talkshow HALf6 van de Academie voor Theater en Dans is op dinsdag 26 september de Top Naeff Prijs uitgereikt aan Benno Veenstra (24), afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneeschool&Kleinkunstacademie in 2017. Benno ontving de prijs uit handen van Sigrid Koetse, in 1955 de allereerste winnaar van de Top Naeff Prijs.
De André Veltkamp Beurs is dit jaar toegekend aan De Louteringsberg, de afstudeervoorstelling uit 2017 van Marijn Graven (32), afgestudeerd aan de Regie Opleiding, Maartje Prins (45), afgestudeerd aan de opleiding Scenografie, Karlijn Hemmer (24) afgestudeerd bij Productie Podiumkunsten en George Dhauw (23) alumnus Design & Technologie. De André Veltkamp Beurs werd uitgereikt door Charlotte Lap, theatermaker en de weduwe van voormalig directeur André Veltkamp.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans.
Over Top Naeff prijswinnaar Benno Veenstra:
“Niet gespeend van humor heeft deze acteur ook een kwetsbare, soms doorschijnende transparantie, die hij perfect lijkt te beheersen, hetgeen hem iets gevaarlijks en onberekenbaars geeft. Een ‘rebels’ acteur. Telkens als hij op het toneel verschijnt, gebeurt er iets. Hij vraagt de ruimte, neemt de ruimte, eist de ruimte. Je kan onmogelijk niet naar hem kijken.”

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor eindvoorstellingen die een tweede leven verdienen na de Academie.
Over de voorstelling De Louteringsberg, winnaar van de André Veltkamp Beurs:
“Inhoudelijk zetten de makers in De Louteringsberg alles op scherp. Vorm en inhoud worden via wezenlijke vragen over de menselijke conditie en via een uiterst heldere, pure en rituele setting in een ideaal huwelijk samengebracht.
De toeschouwer wordt op een ongedwongen en aangenaam geleide manier tot nadenken gebracht over de meest ultieme vraag waarbij de mens op zichzelf terug geworpen wordt: Hoe wil ik omgaan met de dood?”

Download het volledige juryrapport

Delen