Brandhaarden en We Are Here te gast bij HALf6

Tijdens het Brandhaarden festival van 27 februari t/m 5 maart 2014 heeft het Berlijnse theatergezelschap Volksbühne de Stadsschouwburg in Amsterdam tijdelijk overgenomen. Studenten van de opleidingen Regie, Scenografie, Mime, Techniek en Theater en Productie Podiumkunsten zien verschillende voorstellingen en ontmoeten allerlei mensen van de Volksbühne.

Zij werken samen in geïmproviseerde programma’s en reageren op het werk van de Volksbühne en de geest van de huidige tijd.

De studenten hebben de vluchtelingenorganisatie We Are Here uitgenodigd om samen nieuwe theatrale protestvormen te onderzoeken. Samen vertellen zij tijdens HALf6 over de samenwerking en vragen aandacht voor de situatie waar zijn in verkeren.

Meer informatie: https://www.facebook.com/AnarchistischKoninkrijk

Illegalen uiten muzikaal protest in de schouwburg

Uit het artikel in NRC van 3 maart door Herien Wensink over de samenwerking tussen studenten Theaterschool en de vluchtelingenorganisatie We Are Here.

“Thank you people of Amsterdam. Thank you mayor of Amsterdam. Thank you for supporting the refugees, who will never forget”, roept Oumar uit Guinee door zijn megafoon, tijdens de inloop van de voorstelling Murmel Murmel van de Volksbühne in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Beheerst praat Oumar over het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen. Zonder documenten ben je hier straks een crimineel. Terwijl, zij willen alleen maar werken, iets bijdragen aan de samenleving. We zijn allemaal maar vreemdelingen, passanten, op deze planeet, zegt hij. En ooit gaan we allemaal weer naar huis. Na afloop van zijn speech klinkt luid applaus.


De performance is een initiatief van studenten van de Amsterdamse Theaterschool die tijdens het Brandhaarden festival onderzoek doen naar subversief theater. Tijdens een bezoek aan de voormalige gevangenis aan de Amsterdamse Havenstraat, waar de groep illegalen momenteel huist, ontstond een inspirerend contact. “Ze mogen niet werken”, zegt regiestudent Julie Peters, “maar willen wel graag actief en creatief zijn. En ze zoeken naar andere, meer artistieke vormen van protest. Daar kunnen wij bij helpen.”

 

Delen