met Johan Simons en Adelheid Roosen

De eerste aflevering in 2014 op dinsdag 21 januari was geheel gewijd aan een tweegesprek tussen JOHAN SIMONS en ADELHEID ROOSEN.

JOHAN SIMONS regisseert momenteel Dantons dood bij Toneelgroep Amsterdam, waarin hij de vraag stelt naar de wenselijkheid en haalbaarheid van revolutie vandaag. Hij is Intendant van de Münchner Kammerspiele. Eerder leidde hij Hollandia, ZT Hollandia en NTGent. Vanaf 2015 gaat Johan opnieuw leiding geven aan NTGent en aan het internationale kunstenfestival Ruhrtriennale in Duitsland. Recentelijk heeft hij nadrukkelijk gepleit voor een Europees ‘Theater der Nationen’.

ADELHEID ROOSEN is theatermaker, actrice, schrijfster en docent (ATKA). Zij opereert vanuit haar artistiek bureau Female Economy en het Zina Platform. Naast haar eigen voorstellingen gaat Adelheid met Zina op zoek naar de levensverhalen van wijkbewoners, breekt de wetten van het theater en de kaders van sociale beleefdheid, zoals in de Wijksafari in Amsterdam en Utrecht. De stap naar de ander toe, is voor haar de bron van inspiratie en de start van haar theatrale projecten.

DANTONS DOOD en DE OVERSTEEK
Adelheid en Zina ontmoeten Johan Simons in Dantons dood met hun project De oversteek. In elke stad, waar de voorstelling speelt, trekken zij met een honderdtal mensen uit verschillende wijken op naar de schouwburg onder de vlag van een volk. Als het publiek huiswaarts keert, blijven ze achter en bewonen letterlijk de schouwburgen. Adelheid: ‘Simons droomt de revolutie en ik de beweging: een plek is een plek is een plek, maar een publiek is mobiel.’

LOEK ZONNEVELD en ELINE ARBO fungeerden als gespreksleider. Loek Zonneveld las de eerste column uit de serie:  NIET GENOEG BOEKEN/NEVER ENOUGH BOOKS(PDF)

Muziek: KRAPP's LAST BAND 

 

Delen