Lectures

Within its educational programme, the academy explores the ways in which art can contribute to shaping the world, based on the firm belief that art can set people and the world in motion.

The lectures, which are part of the educational programme and open to the public, introduce you to the ideas and views of experts in the arts field and, for example, in politics, science and business. This will sharpen your thinking and expose you to challenging views. The lectures focus on the domains of vision, entrepreneurship and context.

The upcoming lecture will be on 12 May.

Want to stay up to date on all lectures? Follow DAS Creative Producing op Facebook, InstagramLinkedin or check the DAS Graduate School calendar.

Admission: Free, register through the registration form.
Location: Adyen office, Rokin 49, Amsterdam.

 

Register for our lectures

Archief lezingen

Op zondagochtend 10 maart spreken Rolando Vázquez Melken enChidumaga Uzoma Orjii. De lezing zal in het Engels zijn. 

In deze keynote-lezing introduceert Dr. Rolando Vazquez Melken zijn decoloniale kritiek op moderniteit en neemt hij ons mee voorbij de veronderstellingen van het moderne binaire paradigma.

 

Welke vormen van begrip kunnen we internaliseren? En hoe kan esthetiek hieraan bijdragen?

 

De Nigeriaanse creatief technoloog en beeldend kunstenaar Chidumaga Uzoma Orji deelt zijn praktijk waarin hij representaties van de samenleving en de geschiedenis observeert en creëert als visuele metaforen die de duizendjarige Nigeriaanse Igbo-culturele context ontleden en postkoloniale identiteitscrises verkennen. 

 

Over Rolando Vázquez Melken

Rolando Vázquez is docent en dekoloniaal denker. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om keynotes te geven over dekolonialiteit aan academische en culturele instellingen. Vázquez is momenteel universitair hoofddocent Sociologie en Cluster Chair aan het University College Utrecht. Sinds 2010 leidt hij samen met Walter Mignolo de jaarlijkse Maria Lugones Decolonial Summer School, nu ondergebracht bij het Van Abbemuseum. In 2016 was hij, onder leiding van Gloria Wekker, co-auteur van het rapport "Let's do Diversity" van de Diversiteitscommissie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is benoemd tot Adviseur aan de Jan van Eyck Academie voor 2021/2022.

Vázquez' werk plaatst de vraag naar de mogelijkheid van een ethisch leven in de kern van het dekoloniale denken en pleit voor de dekoloniale transformatie van culturele en educatieve instellingen. Zijn meest recente publicatie is "Vistas of Modernity: Decolonial aesthesis and the End of the Contemporary" (Mondriaan Fonds 2020).

Over Chidumaga Uzoma Orji

Chidumaga Uzoma Orji is een creatief technoloog en beeldend kunstenaar, geboren en woonachtig in Nigeria. Hij heeft zijn werk tentoongesteld op Here, There, Everywhere Format Festival (2021), CultureHub ReFest (2020) en Lagos Photo Festival (2019). Met zijn werk is hij geïnteresseerd in het observeren en creëren van representaties van de samenleving en van de geschiedenis als visuele metaforen die de duizendjarige Nigeriaanse culturele context van Igbo ontleden en postkoloniale identiteitscrises verkennen door te onderzoeken hoe digitale technologieën kunnen worden gebruikt als hulpmiddelen om toegang te krijgen tot ancestral truths in het heden.

KIP Republic is een in Amsterdam en New York gevestigd agentschap, opgericht door de tweelingzussen Ira & Ayra Kip in 2018.

Wij zijn storytellers, producerend en curerend van culturele kunstprojecten en evenementen, waarmee we het gesprek opzoeken, kritisch analyseren, communities opbouwen en .... dope kunst maken!

Wij werken samen met kunstenaars, artistiek- en cultureel leiders, change makers en communities als de onze. We ontwerpen een culturele scene welke rechtvaardig, uitdagend en opwindend is. Je vindt ons in Amsterdam, aan de andere kant van het water in New York, of thuis in de Caribbean.

Ira Kip vertelt ons deze ochtend meer over KIP Republic, de organisatie en de achtergronden.

Share