JUNK

JUNK is schaamteloos, lelijk, direct en eerlijk. In de voorstelling is het uitspreken van pijn noodzakelijk om te kunnen overleven. De voorstelling is een zoektocht naar de complexiteit van het leven met een mentale ziekte, verbintenis, betekenis en een liefde zonder verwoesting. Je ziet vier individuen gevangen in een dwangbuis van mentale ziekte, vernietiging en liefdeloosheid. Ze hebben schijnbaar niks gemeen maar slepen zichzelf en elkaar door eindeloze herinneringen en fantasieën in de hoop een weg te vinden uit de diepe put waar ze in beland zijn. Ze tillen elkaar op en maken elkaar kapot. Ze verlangen, verleiden en vechten. In Junk lezen wij een kleine, moderne maatschappij. Vier individuen zo wanhopig opzoek naar verlossing en hoop dat ze elkaar kapot maken in het proces. We zien machteloosheid en machtsmisbruik.We zien miscommunicatie en manipulatie. We zien liefde als een daad van geweld en geweld als eendaad van liefde. Aan de rand van de dood, JUNK is een genadeloos eerlijke poging woorden te geven aan een universele pijn te groot om te kunnen benoemen.

De tekst van Sarah Kane is een toneeltekst die zowel in vorm als inhoud diep en consequent de kern weet te raken. De kern van de dagelijkse strijd met de binnenkant van je hoofd, en daardoor met de wereld om je heen. Schrijver en dramaturg Roel Pronk maakte een nieuwe Nederlandse vertaling hiervan: JUNK. 

Het team waarmee wij JUNK maakte is samengesteld vanuit een gezamenlijke interesse in het bespreken van taboes. De zoektocht naar liefde en eenzaamheid via de heftigheid en lelijkheid van de wereld waar wij in leven is iets waar iedereen van aangaat. Alle cast en crewleden zijn bereid en in staat om de grenzen van zowel de inhoud als vorm op te zoeken, ze omver te smijten, en nieuwe grenzen en toestanden te scheppen en dat hebben we gedaan met JUNK. 

Het afstudeerteam bestaat uit:

  • Erasmus Mackenna (Regisseur)
  • Emma van Zandvoort (Productieleider)
  • Lou Bikkers (Video ontwerper)
  • Luc Huisman (Technische producent)
  • Matthieu Abbink (Geluidsontwerper)

CREDITS:
Regisseur & scenograaf - Erasmus Mackenna
Productieleider - Emma van Zandvoort
Technische productie - Luc Huisman
Geluidsontwerp - Matthieu Abbink
Video ontwerp - Lou Bikkers
Vertaling & dramaturgie - Roel Pronk
Lichtontwerp - Jasper Nijholt
Kostuumontwerp - Julia Diepstraten
Spelers - Amarenske Haitsma, Lina Heijmans, Thomas Höppener & Damaris de Jong
Grafische ontwerp - Sanne Noordhof
Cinematograaf - Lidewei Egbers
Productie assistent - Marit Schouwstra
Tekst - Sarah Kane

Lees het interview met Erasmus

Fotografie: Robert van der Ree
 

De redactie van be-CONNECTED heeft zich tot het uiterste ingespannen om alle bronnen en rechthebbenden van geluid/beeldmateriaal te achterhalen en correct te vermelden. Wanneer materiaal wordt vertoond waarvan u denkt rechthebbende te zijn en waarbij u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, vragen wij u contact op te nemen met: atd-webredactie@ahk.nl

 

Year

2021

Back to list
Share