WOEDE - door Elfriede Jelinek

“Even ter herinnering, u zult het morgen weer vergeten zijn en de toorn de ene en dan weer de andere richting uit schreeuwen, al naar gelang wie u bent en welke woede u heeft.”

Elfriede Jelinek schreef WOEDE in de weken na de fatale aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, twee politieagenten en een koosjere supermarkt in Parijs in 2015. Jelinek probeert met dit actuele stuk de woede te vatten waaruit deze aanslagen voortgekomen zouden kunnen zijn en spreekt uitvoerig over de vele consequenties van voortdurend opeengestapeld geweld. “Ik zou de woede ad infinitum kunnen schrijven” – stelt Jelinek.

In voorbereiding op de Nederlandse première van WOEDE vormen Rebekka Nilsson en haar team het “bewerkingscomité” van het door ieder van ons gedeeld “woedeprobleem”. Een ensemble van acteurs, bijgestaan door twee muzikanten, belichaamt de stroom aan stemmen die Jelinek gebruikt om kleine en grote rampen, collectieve en persoonlijke verschrikkingen in beeld te brengen, in een overvloed aan associatieve tekst en verbeelding. Met het beeld dat de media van de aanslagen schetst in ons achterhoofd, duiken we in de wereld van individuele en gedeelde woede en zoeken we naar een inzicht in het mechanisme dat de wereld van de toekomst zal vormen. 

WOEDE is een afstudeervoorstelling van Rebekka Nilsson, student Regie Opleiding aan de Academie voor Theater en Dans te Amsterdam.

Het Nationale Theater, Den Haag
15 maart 20:30 uur
Reserveren: https://www.hnt.nl/voorstellingen/2488/Rebekka_Nilsson_ATD/Woede/
 

Credits:
Regie: Rebekka Nilsson
Originele tekst: Elfriede Jelinek
Nederlandse vertaling: Tom Kleijn
Dramaturgie: Szymon Adamczak
Scenografie: Stefan Jakiela
Kostuumontwerp: Dik Boutkan
Muziek/compositie: Matthías Ingiberg Sigurdsson en David Ko
Technisch geluidsontwerp: Rinse de Jong
Lichtontwerp: Jasper Nijholt
Productie: Gemma van Kruijsbergen
Regie- en dramaturgie-assistent: Sofie Boiten
Acteurs/performers: Lotte Driessen, Marieke Giebels, Nora Ramakers, Marit Hooijschuur, Erik van de Wijdeven, Santino Slootweg, Roben Mitchell
 
Met dank aan: Florian Helwig, Rezy Schumacher, Steven van Watermeulen, Timna Tomisa, Elias Debruyne, Sara Lâm, Derk Stenvers, Niels Kuiters, Jeroen de Nooier, Eline Arbo, Bas de Bruijn en Frits van Driel

WOEDE is tot stand gekomen met financiële steun van de AHK (interfacultaire projecten) en het Lirafonds

Year

2019

Back to list
Share