Kwartet

Een afstudeervoorstellling van Nina Spijkers (Regie), Floor Cremers (Productie Podiumkunsten), Tim van 't Hof (Techniek en Theater) en Ruben Wijnstok (Scenografie)

Wat is een man? Wat is een vrouw? Wat is seks? Wat is lust? Wat is liefde? Wat is macht? Wat is overgave?  De samenleving is een door onszelf gefabriceerde constructie om ons te verdedigen tegen de krachten van onze natuur. Zonder dit kader zouden we reddeloos heen en weer worden geslingerd op de barbaarse zee die onze natuur is. De maatschappij is een redding en een muilkorf. In Kwartet hebben Merteuil en Valmont zich ontworsteld aan de morele restricties van de samenleving en wroeten in de krochten en beperkingen van hun natuur.

Ze herleven hun gedeelde en ongedeelde verledens in een bij vlagen wreed spel op leven en dood. Ze spelen hierbij zichzelf, elkaar en elkaars minnaars. Kwartet speelt zich af aan de vooravond van de Franse Revolutie of aan het einde van de Derde Wereldoorlog. God is dood, de verlichting is uitgedoofd en Merteuil en Valmont leven tussen de restanten van een wereld, in het landschap van de herinnering aan hun liefde. Het enige wat hen rest is het doden van de tijd door gepassioneerd oorlog te voeren met het machtigste wapen dat ze bezitten: de taal.  Wat is een mens als hij wordt teruggebracht tot de kern van zijn natuur: een beest of bevrijd?    


Tekst Heiner Müller, vertaling Marcel Otten, regie Nina Spijkers, decor Ruben Wijnstok, kostuum Ilona Overweg, lichtontwerp Tim van ’t Hof, geluidsontwerp Timo Merkies,  dramaturgie Martine Manten, eerste Inspiciënt Tom Vollebregt, productie Floor Cremers, productieassistent Gwen Croonen, licht Harm Wellink, geluid Jasper van der Klauw, spel Justus van Dillen & Xander van Vledder

Met dank aan Fedja van Huêt, Chris Nietveld, Marc Warning, Merel de Groot, Wim Dresens, Sigi Giesler, Harrie van Kaathoven, Frits van Driel, Guido Bevers en Darius Timmer. 

Year

2014

Back to list
Share