DAS Research en de Mime Opleiding presenteren: Decroux Café

Friday 14 February 2020, 11:45 - 12:45 hrs.

Op 11, 12 en 13 februari om 18.00 presenteren DAS Research en de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en DANS: 'Decroux Café - Cafégesprekken over belichaamde kennis'

Let op! Wisselende Locaties! Op 11 en 12 februari vindt het Decroux Café plaats in Sociëteit de Kring aan het Leidseplein, op 13 februari in studio 8.15 van de Academie voor Theater en Dans, aan de Jodenbreestraat 3 te Amsterdam.

Het Decroux Café is terug!
Na een mooie eerste editie in 2019, waarin drie Nederlandse ex-leerlingen van Etienne Decroux geïnterviewd werden (Geraldine Brans, Frits Vogels en Luc Boyer) vervolgen we dit jaar ons onderzoek naar de fysieke nalatenschap van Etienne Decroux en zijn impact op het Nederlandse theater in een nieuwe serie van het Decroux Café. Ook dit jaar weer vindt dit event plaats in de week waarin derdejaars studenten van de mimeopleiding tijdens het ‘Decroux Lab’ onder leiding van Fleur van den Berg en Marijn de Langen onderzoek doen naar de relatie tussen hun eigen speler- en makersschap en de legacy van Decroux. Met veel plezier verwelkomen we opnieuw drie mimers/theatermakers met een grote staat van dienst in ons café: William Dashwood, Irene Schaltegger en Yolande Bertsch.

Tijdens een interview van een uur gaan de gasten in gesprek met mimewetenschapper Marijn de Langen over hun herinneringen aan Decroux, hun belichaamde kennis, over mime corporel, over beperkingen en mogelijkheden van deze fysieke techniek, en over het overdragen van kennis aan volgende generaties. Iedere avond is ook een jongere speler/maker/docent te gast om te reageren op het gesprek.

Extra op 12 februari: lancering website mimearchieven.nl
Het Decroux Café maakt als event onderdeel uit van het postdoc onderzoek van Marijn de Langen, getiteld The past bubbles around us: mime archieven in de openbaarheid. Dit onderzoek is sinds september 2019 van start gegaan voor een periode van twee jaar, en is ingebed in DAS Research, de onderzoekseenheid van de Academie voor Theater en Dans. Een resultaat van dit onderzoek is dat er in de afgelopen maanden hard gebouwd is aan een website, die zichtbaarheid geeft aan de Nederlandse mimearchieven. Deze website is een instrument om mee te denken, een proefballon, enerzijds bedoeld om prachtige bronnen die veilig opgeborgen zitten in zuurvrije dozen en waarvan een huidige generaties mimers weinig weet heeft in de openbaarheid te brengen, anderzijds is de website bedoeld om het nadenken over theatererfgoed in relatie tot belichaamde kennis en de urgentie om daar op duurzame manieren mee om te gaan te stimuleren. Na afloop van het interview met Irene Schaltegger op 12 februari, zal Marijn de website officieel lanceren.

Programma Decroux Café || 11, 12 en 13 februari 2020

Dinsdag 11 februari ||18.00 Decroux Café #1
*William Dashwood in gesprek met Marijn de Langen over zijn tijd bij Decroux (1979-1981)
Locatie: Sociëteit De Kring, Kleine Gartmanplantsoen 7-9 (aan het Leidseplein), Amsterdam
Reserveren noodzakelijk via: kring.stager.nl/web/tickets/407382

Woensdag 12 februari|| 18.00 Decroux Café # 2
*Irene Schaltegger in gesprek met Marijn de Langen over de manier waarop zij met de
nalatenschap van Decroux werkt.
*Lancering van de website mimearchieven.nl
Locatie: Sociëteit De Kring, Kleine Gartmanplantsoen 7-9 (aan het Leidseplein), Amsterdam
Reserveren noodzakelijk via: kring.stager.nl/web/tickets/409692

Donderdag 13 februari ||18.00 Decroux Café # 3
*Yolande Bertsch in gesprek met Marijn de Langen over haar tijd bij Decroux (1967 / 1969)
Locatie: Studio 8.15, Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3, Amsterdam.
Reserveren noodzakelijk via: marilixe.beernink@ahk.nl

Vrijdag 14 februari ||11.45 – 12.45: Presentatie van studenten Mime 3: Decroux monologues (Studio 8.15, Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat ..)
Studenten van Mime 3 hebben in deze week samen met Marijn en Fleur gewerkt met teksten uit
Words on Mime, geschreven door Etienne Decroux (Paroles sur le mime, 1963), ze performen
teksten en fysiek materiaal dat voortkwam uit de teksten.
Locatie: Studio 8.15, Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3 Amsterdam.
Reserveren niet nodig.

Wees welkom!
Entree is gratis, reserveren is noodzakelijk (ook voor studenten), zie de info hierboven.

Het Decroux Café wordt mede mogelijk gemaakt door: Fleur van den Berg, Marilixe Beernink (DAS Research), Paméla Menzo, Loes van der Pligt, en de derdejaars studenten: Ruth Borg, Aleksej Ovsiannikov, Gerben Vaillant, Rachel Schuit, Tom de Ronde, Niels van Heijningen, Charlotte Gillain en Laura Boser

Lees meer over het project en de bio’s van de gasten en sprekers.

Share