Belichaamde Kennis in Theater en Dans

De onderzoeksgroep Belichaamde Kennis in Theater en Dans (BKTD) biedt ruimte voor ontmoeting en onderzoek van ATD docenten en studenten rondom dit thema. Door fysieke praktijkkennis van spelers, dansers en makers centraal te stellen, levert deze groep een bijdrage aan de actualisering, diversificatie en verrijking van bestaande theater- en danshistorische narratieven.  

Evenementen

Docenten en studenten aan de ATD zijn van harte uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het onderzoek, via de kenniskring Belichaamde Kennis in Theater en Dans voor docenten, en het studenten researchseminar What a Body can do. Interesse? Schrijf je in! 

Postdoc onderzoek

Vanaf 1 september 2019 zal Marijn de Langen gedurende een periode van twee jaar postdoc onderzoek verrichten binnen DAS Research. Haar postdoc aanvraag ‘The past bubbles around us: Mime archieven in de openbaarheid’ werd in januari 2019 door regieorgaan SIA (onderdeel van Nederlands instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek) positief beoordeeld. In dit onderzoek brengt De Langen de twee aspecten van theatererfgoed en belichaamde kennis samen, door de vraag te stellen hoe je de archieven van de Nederlandse mime zou kunnen ontsluiten vanuit een focus op belichaamde kennis in het archief.  

Dr. Marijn de Langen

Dr. Marijn de Langen is coördinator van de onderzoeksgroep Belichaamde Kennis in Theater en Dans. De Langen is onderzoeker en theoriedocent bij de Mime Opleiding sinds 2002. In 2017 verdedigde zij haar proefschrift 'Mime denken: Nederlandse mime als manier van denken in en door de theaterpraktijk' (Universiteit Utrecht). De Langen heeft diverse publicaties op haar naam staan, onder andere: 

- 'Turning, Turning. Theory is Movement' in Theory II Art II Practices. Marijn de Langen en Peter Sonderen, red. Arnhem: 2017 ArtEZ Press, 157-180

- Het is / It is: Negen ontmoetingen tussen theatermakers. Samenstelling en redactie. Amsterdam: 2016 de Nieuwe Toneelbibliotheek

Delen