De taal van de toeschouwer, waar hoor je die? De momenten waarop we deze taal horen zijn schaars. Hoe spreekt de toeschouwer over kunst? En als de toeschouwer spreekt, luisteren we dan wel?

De taal van de toeschouwer

Local School-onderzoeker Tobias Kokkelmans, educator Marieke Dijkwel en programmamaker Simone van Hulst schrijven over een opkomend fenomeen in de podiumkunsten: kunstbeschouwing door toeschouwers.

Hoe kan de toeschouwer zijn ervaring onder woorden brengen? Welke ruimte krijgt hij toebedeeld, welke ruimte kan hij claimen? Hoe kunnen kunstprofessionals deze ruimte op een goede manier faciliteren? Waarom is die ruimte waardevol? En welke betekenis heeft deze verschuiving: raken oude machtsverhoudingen ontwricht?

Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in het kader van de onderzoeksgroep Local School, onderdeel van DAS Research, het lectoraat van de Academie voor Theater en Dans, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). De publicatie richt zich niet alleen tot kunstprofessionals, maar tot iedereen die houdt van kijken naar kunst en daarover graag spreekt.

Het boekje is in herdruk uitgegeven door de Nieuwe Toneelbibliotheek en hier te bestellen.

Lees ook de boekbespreking: ‘JA! Ruimte aan de toeschouwer! Een niet-autoritaire uitwisseling, hoera!’ door Erica Smits bij De Theaterkrant.

Delen