What if… Decoloniality? symposium
Datum/tijden: 14 januari, 09:30-18:30
Locatie: Studio 809 en studio 603 – Academie voor Theater en Dans (Jodenbreestraat 3)
Je kan je aanmelden voor een enkele sessie als voor de gehele dag.
Gratis toegang – aanmelding verplicht.
Wat als... Decoloniality? is een eendaags symposium voor iedereen die geïnteresseerd is in wat het betekent om een decoloniale houding te belichamen in theater- en danspraktijk, onderzoek en onderwijs. De dag is gebaseerd op praktijkonderzoek door ATD-docenten en combineert praktische workshops, gesprekken en voorstellingen over onderwerpen als niet-Europese dansvormen zoals hiphop, Afrikaanse en Javaanse dans, en niet-Europese benaderingen van dramaturgie en het vertellen van verhalen.
Georganiseerd in samenwerking met Platform 2025.
Programma
Sessie 1
9:30-10:00 Inloop en ontvangst
10:00-13:00 Sessie 1: Decolonaliteit in Don't Hit Mama: in gesprek + Workshop' door Nita Liem and ‘Funmi Adewole Elliot
Half ‘oral-history’ evenement en half creatief lab. Deze sessie zal een overzicht geven van wat het betekende voor Don't Hit Mama om te worstelen met koloniale discoursen binnen voorstellingen, voordat het concept van 'dekoloniserende performance' werd erkend binnen de Nederlandse academische wereld. In de eerste helft zullen Nita Liem, de mede-artistiek directeur van Don't Hit Mama en 'Funmi Adewole Elliott, lange tijd geassocieerd met Don't Hit Mama, in een gesprek vertellen hoe het gezelschap een dekoloniserend discours genereerde door middel van performance en pedagogie over een periode van 20 jaar. De tweede helft van de sessie bestaat uit een lab waarin deelnemers enkele artistieke benaderingen verkennen die voortkwamen uit de dramaturgische interacties van Don't Hit Mama met kunstenaars met een achtergrond in Hiphop, Afrikaanse dansstijlen, Javaanse dans en andere dansvormen.
Biografie Nita Liem
Also read article ‘in conversation with Nita Liem’
Biografie Funmi Adewole Elliott
Lunch
13:00-14:00 Lunch (toegankelijk voor bezoekers aan sessie 1 en 2)
Sessie 2
14:00-15:00 Sessie 2: “Een poging om dramaturgie te decentraliseren: dagboek van een afropese dramaturg“ door Yahmani Blackman
Hoe we onze verhalen vertellen, leert ons hoe we naar de wereld kunnen kijken.
Het begin, midden en een eind. Een motorisch moment. Het conflict. De protagonist. Het universele. De vloer. Je publiek. Dramaturgie. In hoeverre dient het dominerende perspectief op dramaturgie de verhalen die in onze samenleving worden gedragen? Welke perspectieven zijn er nog meer en hoe worden deze toegepast in de praktijk?
Tijdens deze sessie deelt Yahmani Blackman haar onderzoek naar andere perspectieven op dramaturgie. Een onderzoek bestaande uit gesprekken met makers en dramaturgen uit Nederland en London. Met als doel de perspectieven op dramaturgie te decentraliseren en een authentieker framework te bieden aan verhalen/ makers die dat nodig hebben.”
Biografie Yahmani Blackman
Pauze
15:00-15:15 Korte pauze
Sessie 3
15:15-16:15 ''Decolonialiteit'' uitwisselingsruimtes door Camiël Kesser
Vanuit Platform 2025 pleiten we voor het ontwikkelen van essentiële sterktes om een toekomst op te bouwen. Een van deze krachten is de houding van ''dekolonialiteit''. Wat is het voordeel voor ons professionals, theorie en praktijk, en werkomgeving als we het kunnen integreren. Tijdens deze sessie hoor je wat dit heeft opgeleverd voor professionals die dit al bewust toepassen en werkzaam zijn binnen onze academies.
Biografie Camiël Kesser
Afsluiting
16:15-17:00 Afsluiting met een drankje
17:00-18:30 Voorstelling “Connected Worlds” met Dwayne Toemere en cast met inleiding en nagesprek door Glenn Helberg.
Ter afsluiting van het symposium nodigen wij u van harte uit voor de voorstelling Connected Worlds: The Meeting of Africans and the Indigenous in Suriname. Centraal in deze voorstelling staan de verhalen van de Inheemse bevolking en de Marrons van Suriname. De verhalen over hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen in Zuid-Amerika aankomen. De ontmoeting met de oorspronkelijke bevolking, die in relatie leefde met elkaar en met het land. Een situatie waarin land geen eigendom was, maar onderdeel van een spiritueel besef. Met de komst van de kolonisator werden mensen en land tot eigendom gemaakt. Tijdens deze avond verkennen we de ontmoeting van deze groepen en de rol die verdeel en heers speelt in hun verhalen.
Biografie Dwayne Toemere
Photo credits:
GWEN VAN DER ZWAN