Roos van Berkel

Roos van Berkel

Researcher

Department
DAS Research
Research groep
Kenniskring Belichaamde Kennis in Theater en Dans

Onderzoeker, Belichaamde Kennis in Theater en Dans
Docent, Expanded Contemporary Dance

Opgeleid aan Laban Londen en LIMS New York, ben ik sinds 2008 gevestigd in Amsterdam en werk ik als choreograaf, performer en docent op het gebied van dans en vormgeving. In datzelfde jaar ben ik begonnen met lesgeven aan de afdeling Moderne Theaterdans van ATD. Momenteel geef ik les aan de nieuwe afdeling Expanded Contemporary Dance. Mijn parttime docentschap en het werk binnen deze onderzoeksgroep stimuleren mijn interdisciplinaire artistieke praktijk en vice versa.

Onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op de readers die ik voor mijn lessen heb ontwikkeld: wat articuleren deze readers? En wat articuleren ze niet? Welke normen en waarden zijn (onbewust) ingebed in de Euro-Amerikaanse westerse perspectieven op dans? En sluiten die normen en waarden aan bij of botsen ze met minder Westers georiënteerde opvattingen over dans? Momenteel verzamel ik mijn bevindingen onder de paraplu van deze onderzoeksgroep en de komende 'MTD Legacy'-publicatie. Ik maak al deel uit van deze onderzoeksgroep sinds de oprichting. Het is een warm bad van artistieke uitwisselingen tussen docenten van verschillende afdelingen aan de ATD.

Links
Why I teach what I teach – part 1
Roos van Berkel Website
Collective NOW Website

Bronnen
Hutchinson Guest, A. (1989): Choreo-graphics; Den Dekker, P. (2010): The Dynamics of Standing Still; Friedmann, E. (1993): Laban. Alexander, Feldenkrais: Pioniere bewusster Wharnehmung durch Bewegungserfahrung; S. L. Foster (2011): Kinesthesia in Performance; Reynolds, D (2007). Rhythmic Subjects; Hutchinson Guest, A & Van Haarst, R. (2011) Advanced Labanotation, Issue 2. Shape, Design, Trace Patterns; Bloom, K., Reeve, S., Galanter, M. (2014) Embodied Lives: Reflections on the Influence of the Suprapto Suryodarmo and Amerta Movement. 
 

Terug naar lijst
Delen