Gesprekken met makers

In samenwerking met De Nieuwe Toneelbibliotheek is het lectoraat Podiumkunsten in Transitie de reeks Gesprekken met Makers gestart. Deze reeks wil een bijdrage leveren aan het geheugen van het theater in Nederland. Daarbij wordt de praktijk, het denken en de kennis van podiumkunstenaars zelf centraal gesteld. Wij willen hun gelegenheid bieden om zich in hun eigen taal, en vanuit hun eigen ervaring en interesse uit te spreken. In de podiumkunsten is een schrikbarende leemte ontstaan omtrent het (immateriële) erfgoed van de sector. Het Nederlands Theaterinstituut is opgeheven, vakbladen worden niet meer gesubsidieerd, fondsen voor bemiddelaars bestaan niet. Gesprekken met makers vertrekt vanuit het belang van behoud en overdracht voor de jonge generatie en vanuit het feit dat kunstenaars zelf over veel impliciete kennis beschikken die onvoldoende gearticuleerd en gepubliceerd wordt. Lees meer.

De serie Gesprekken met makers is te bestellen via: www.denieuwetoneelbibliotheek.nl 

Het meer en de rots

Het meer en de rots is de derde uitgave in de serie ' Gesprekken met makers'. Een doorlopende gesprek tussen theatermaakster Lotte van den Berg en maakster/schrijfster Anoek Nuyens, gegoten in een boekje. 

‘In een voortdurende poging om onszelf te begrijpen, ons denken vast te grijpen. Tot hier.’ 
Lotte van den Berg

Lotte van den Berg en Anoek Nuyens spraken met elkaar over het theater als parlement, de solistische kunstenaar, een beweging naar buiten, wanneer noemen we iets kunst? en God. Ze sluiten af met een confronterende oproep aan het veld. Het meer en de rots wordt zondag 18 oktober gepresenteerd op de stoep van de Rotterdamse Schouwburg, na afloop van Building Conversations, van Lotte van den Berg en Daan 't Sas. 

Wat nu is

Wat nu is is een gesprek tussen theatermaakster Sanne van Rijn en schrijfster Irma Driessen. Ze spraken met elkaar over de praktijk van het maken, het creëren en scheppen, kijk op theater, opvattingen en twijfels. Irma Driessen tekenende Sanne van Rijns woorden op en samen verwerkten ze dit gesprek tot het boekje: Wat nu is.

Het boekje zal gepresenteerd worden op woensdag 16 september in Frascati Theater, na afloop van de voorstelling De Pornopera, geregisseerd door Sanne van Rijn.

Het is - It is

De kick off van deze reeks is de heruitgave van Het is – It is: negen ontmoetingen tussen theatermakers. In deze succesvolle publicatie uit 2009 gaan 18 theatermakers met elkaar in tweegesprek over de rol van het lichaam in hun werk.
Met: David Weber-Krebs & Jetse Batelaan, Rob List & Edit Kaldor, Sanne Van Rijn & Jan Langedijk, William Aitchison & William Dashwood, Roy Peters & Melih Gençboyaci, Sarah Vanhee & Petra Ardai, Suzan Boogaerdt & Paul van der Laan, Sanja Mitrovic & Karina Holla.

Delen