Naar inhoud
 

Bestel

Bestel de publicatie De taal van de toeschouwer

Tobias Kokkelmans

Tobias Kokkelmans (1980) studeerde theaterwetenschap en muziekwetenschap aan de UvA, en werkte als dramaturg bij Emio Greco PC, Festival van Vlaanderen (Brussel/Gent) en het Ro Theater. Vanaf 2017 is hij vast verbonden aan Operadagen Rotterdam en Muziektheater Transparant (Antwerpen) en werkt hij freelance voor diverse theatermakers, waaronder Wunderbaum en Dries Verhoeven. Van 2004 tot 2014 heeft hij lesgegeven op de Amsterdamse Theaterschool. Samen met Het Transitiebureau is hij oprichter van het discussieplatform De Agenda. Hij schrijft geregeld voor vakbladen als TM, Etcetera en rekto:verso.

De taal van de toeschouwer

De taal van de toeschouwer is een onderzoek naar de manier waarop toeschouwers over kunst spreken. Deze inventarisatie gebeurt aan de hand van een methode waarbij bezoekers met elkaar in gesprek gaan, na afloop van voorstellingen in diverse stedelijke contexten. Daarnaast wordt een kleine redactie samengesteld met aandacht voor uiteenlopende kunstpraktijken en -instellingen die aandacht besteden aan dit ‘discours van de toeschouwer'.

Het onderzoek hoopt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van formats waarbij het publieksgesprek centraal staat. Hoewel er door kunstenaars, kunstwerkers, marketeers en beleidsmakers veel over en namens het publiek gepraat wordt, blijft het vaak de vraag hoe toeschouwers eigen kunstervaring kunnen articuleren. En: weten de daartoe geëigende uitingsmiddelen – van enquêtes en publieksprijzen tot online-mini-recensies – het discours van de toeschouwer wel voldoende te waarborgen?

Lees ook de boekbespreking: ‘JA! Ruimte aan de toeschouwer! Een niet-autoritaire uitwisseling, hoera!’ door Erica Smits bij De Theaterkrant.

Delen
 

Bestel

Bestel de publicatie De taal van de toeschouwer