Lezingenserie Participatie in kunst en educatie: Lezing #4: Art, participation & disability

dinsdag 13 december 2022, 15:30 - 17:30 uur
DAS Graduate School
Overhoeksplein 2
1031 KS Amsterdam

Jaarlijks organiseert de master Kunsteducatie een lezingenserie over een actueel onderwerp voor alle studenten van de opleiding, dit jaar in samenwerking met DAS reseachDAS creative producing en het lectoraat Kunsteducatie.

In studiejaar 2022-2023 is het thema Participatie in kunst & educatie 

Participatieve en sociaal geëngageerde kunst zijn in de afgelopen decennia belangrijke vormen van public practice geworden, waarbij het oude idee van kunst als autonoom domein vaak wordt verworpen. Kunstenaars, docenten en producers initiëren en participeren in projecten die zijn ingebed in diverse gemeenschappen. Maar in hoeverre zijn de verhoudingen en voorwaarden nu echt veranderd, in de kunsten, in het onderwijs of in de gehele samenleving? Wat kan de rol zijn van kunstenaars, educatoren en producers bij het faciliteren van meer rechtvaardige en empowerende vormen van participatie? Welke vormen en praktijken kunnen verschillende gemeenschappen helpen om op hun eigen voorwaarden deel te nemen aan kunst en onderwijs? 

Tijdens lezingen op vier dinsdagmiddagen onderzoeken we waar participatie, kunst & educatie elkaar kunnen ontmoeten. De inspirerende sprekers zijn wetenschappers, performers, kunstdocenten en makers die allen opereren op het snijvlak van participatie, kunst en educatie.

 

Lezing #4: Art, participation & disability

Joop Oonk (Misiconi Dance Company) & Damar Lamers (ReDiscoverMe)

Joop Oonk is artistiek leider/choreofraaf en Jacqueline van Kuilenberg is danser van Misiconi Dance Company. De Misiconi Dance Company is een inclusief dansgezelschap, dat ongelijkheid benadert als een artistieke mogelijkheid. Met hoogwaardige dansstukken speelt Misiconi nationaal en internationaal met een gemixte groep dansers in een gelijkwaardige samenwerking. De company heeft een vaste kern aan dansers waarmee zowel projectmatig als structureel gewerkt wordt. Met prachtige visuele beelden en onverwachte wendingen is het werk van de company humoristisch, speels en gelaagd.

Damar Lamers is studieleider van de opleiding Docent Dans en artistiek leider van de stichting ReDiscoverMe. Lamers wil inclusiedans aanbieden aan iedereen, in het bijzonder aan kwetsbare doelgroepen, waaronder mensen met een chronische ziekte zoals Multiple Sclerosis of Parkinson. In de ReDiscoverMe Movement Class krijgen deelnemers op een speelse en dansante wijze tools aangereikt die bijdragen aan hun empowerment en het vertrouwen in hun lichaam. Daarnaast bracht ReDiscoverMe in 2021 de voorstelling Ik en de Ander uit, waarin het publiek geconfronteerd werd met de vraag: “Wanneer je lijf niet meer werkt zoals de maatschappij verwacht en opdraagt, hoe vind je dan de kracht om dat lijf te omarmen?”  

Delen