Aart Janszen Fonds

Het Aart Janszen Fonds is een supportregeling voor dansmakers, onderdeel van het ATD-fonds. Het Aart Janszen Fonds wil jonge dansers en choreografen met geldelijke bijdragen faciliteren in het maakproces van nieuw werk.

In de jaren 2003-2013 bestond Stichting Beheer PapaverStudios als huis voor jonge dansers en choreografen. In 2020 besloot het bestuur niet meer in te zetten op de realisering van eigen dansstudio’s maar op het ondersteunen van jonge studenten dans, mime en choreografie bij het maken van hun afstudeerwerk.

Nieuw en innovatief werk
Het Aart Janszen Fonds, genoemd naar de aanjager en drijvende kracht achter PapaverStudios, zet in op het stimuleren van de ontwikkeling van nieuw en innovatief werk. Dat zal het fonds doen door het verstrekken van bijdragen aan afstuderende studenten van de Academie voor Theater en Dans (Masters en Bachelors) voor het maken en (doen) uitvoeren van een choreografie of mimografie of de doorontwikkeling van afstudeerwerk.

Toekenningen
In het eerste toekenningsjaar (2021/2022)heeft het AJ Fonds zes studenten kunnen ondersteunen:
Devika Chotoe met het project N/Pantla (BA SNDO)
Flavia Barbosa Pinheiro met het project 7 Abiku solos (MA DAS Choreography)
Amparo Gonzalez Sola met het project If every rock is a hole (MA DAS Choreography)
Merette van Hijfte met het project CLEAVED (BA Mime)
Valeryia Le met het project Ode to ... (BA SNDO)
Kim Zeevalk met het project I happen to do this for you (BA Mime)

Aanvragen

De call voor de tweede ronde van editie 2022-2023 is geopend van 18 januari 2023 tot en met 8 februari 2023.
Studenten kunnen het aanvraagformulier vinden op MyAHK.

Commissieleden Aart Janszen Fonds
Moos van den Broek
Dalton Jansen

Hidde Aans-Verkade
Aart Janszen
Lucie Huiskens

Het Aart Janszen Fonds is een van de fondsen onder de paraplu van het ATD Fonds. Andere fondsen die onder het beheer vallen zijn het Jan Kassies Fonds en de fondsen die de Top Naeffprijs, Henny Kamermandansersprijs en de André Veltkampbeurs uitreiken. Meer lezen over de verschillende fondsen die onder het ATD Fonds vallen of zelf een bijdrage doen? Dat kan via www.atdfonds.nl

Over Aart Janszen

Het Aart Janszen Fonds ontleent zijn naam aan Aart Janszen, die vanaf 1986 werkzaam was op de Theaterschool, de voorloper van de Academie voor Theater en Dans. Hij begeleidde de fusie van een aantal zelfstandige dansacademies tot één samengesteld geheel van vijf dansopleidingen, waaronder de gloednieuwe Jazz en Showmusical opleiding, de Moderne Theaterdans opleiding en de School voor Nieuwe Dansontwikkeling; opleidingen die toentertijd uniek waren binnen het Nederlandse theateronderwijs. Vanuit zijn betrokkenheid bij het maakproces van de dans, richtte hij in 2003, toen hij bij de academie met pensioen ging, PapaverStudios op als ‘huis voor jonge dansers en choreografen’, dat werd gevestigd in een verbouwde grote garageloods aan de Papaverweg in Amsterdam Noord. Het complex omvatte drie dansstudio’s die dansers en choreografen de gelegenheid boden om in een aantal weken een danswerk te maken, in te studeren en (met publiek) te try-outen.

Delen