Naar inhoud
 

Doneer nu aan het ATD Fonds!

Klik hier

 

Open call André Veltkamp Beurs 2024

Klik hier!

Voorzitter Anna Drijver: 'Geef aan het ATD Fonds!'

Het ATD Fonds

Het ATD Fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doen we door het uitreiken van prijzen en het verstrekken van beurzen.

Het ATD Fonds is de verzamelnaam van zeven fondsen op naam: Top Naeff Prijs Fonds - Emma Morel Fonds - Jan Kassies Fonds - Aart Janszen Fonds - Hanny Veldkamp Fonds - Pisuisse Prijs Fonds, Het Collectie Fonds en het André Veltkamp Fonds. Je leest er hieronder meer over.

ATD Fonds prijsuitreiking 2023 foto's: Nellie de Boer

Draag bij!

Studenten moeten hun opleiding kunnen volgen zonder grote stress over hun financiële situatie. Daarom verstrekt het ATD Fonds beurzen en verleent het bijdragen in het collegegeld. Met de prijzen worden talenten uitgelicht en krijgen zij de kans in zichzelf te investeren. Zorg dat talentvolle makers ons kunnen blijven prikkelen en draag bij aan het ATD Fonds!

Het ATD Fonds beheert deze fondsen en prijzen:

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land en wordt op onregelmatige basis uitgereikt aan een veelbelovende student(e) afstuderend aan de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster en toneelrecensente Top Naeff (1878-1953).

De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds.

De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs o.a. gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De meeste recente winnaars zijn:

Top Naeff Prijs juryleden: Jeroen de Beer (directie-assistent ATD), Sabrina van Halderen (speldocent en actrice), Lois Maat (planning en budget ATD), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Meervaart en Regisseur), Santino Slootweg (alumnus Mime opleiding).

vlnr: winnaar 2022 Sia Cyrroes, prijswinnaar 2023 Thibaud Dooms en jurylid Jeroen de Beer

De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van de Theaterschool van 1997 tot 2010. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie van de Academie voor Theater en Dans die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid.

De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

De André Veltkamp Beurs commissieleden zijn: Kirsty Baker, Floortje Bakkeren, Inge Koks, Gemma van Kruijsbergen, Charlotte Lap, Frank Noorland, Dorothea Sinnema.
 

Het Aart Janszen Fonds wil jonge dansers en choreografen met geldelijke bijdragen faciliteren in het maakproces van nieuw werk. Het Aart Janszen Fonds komt voort uit het opgebouwde vermogen van Stichting Beheer PapaverStudios.

Het Aart Janszen Fonds, genoemd naar de aanjager en drijvende kracht achter PapaverStudios, zet in op het stimuleren van de ontwikkeling van nieuw en innovatief werk. De regeling van het Aart Janszen Fonds staat klaar en is open voor aanmelding en de commissie is bekend.

> Lees meer

foto: Jeroen de Beer

Het Jan Kassies Fonds helpt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien. Het Fonds is vernoemd naar Jan Kassies (1920-1995). Hij was de oprichter en eerste directeur van de Theaterschool, nu Academie voor Theater en Dans.

Bachelorstudenten en masterstudenten die zeer grote moeite hebben om rond te komen kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage. Met de bijdrage van het Jan Kassies Fonds kunnen deze studenten hun opleiding afronden en de stap naar het werkveld maken als theatermaker, regisseur, danser, acteur, producent of theaterdocent. 

Voor deze bijdragen is geld nodig. Doe mee en steun jouw collega's van morgen door een donatie te doen aan het ATD-fonds o.v.v. Jan Kassies Fonds.

Jan Kassies

Henny Kamerman Dansersprijs  is de prijs voor de meest opvallende danser van het afgelopen studiejaar. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding (later genoemd UC/JMD) opbouwde en leidde. Binnen de gevestigde danswereld van modern en klassiek, wist zij voor de jazzdans een academische basis te creëren. Haar energie en tegendraadsheid in de danswereld worden meegenomen door de jury.

  • De Henny Kamerman Dansersprijs is in 2021 voor het eerst uitgereikt aan de laatste klassen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary/JMD.
  • In 2022 ging de Henny Kamerman Danserprijs naar Jinko Adams, afgestudeerd aan de opleiding Urban Contemporary (JMD).
  • In 2023 werd de prijs  uitgereikt aan Tim Vervenne, afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans. 

Henny Kamermandanserprijs juryleden: Honey Eavis, Dalton Jansen, Jimat Pelupessy, Wendy Tadrous-Paulusma,

Stichting Fondsen de Theaterschool heeft een Collectie Fonds opgezet naar aanleiding van een bijzondere schenking, de kostuums van Ansje van Dijk. Het bijzondere van de collectie is dat die niet museaal wordt benaderd, maar mag worden gebruikt en gedragen.

Dit fonds biedt zeker ook mogelijkheden voor andere collecties. Heeft u een verzameling die past bij de doelstellingen van de Academie voor Theater en Dans en overweegt u die aan de school te schenken? Neem dan contact op met: info@ahk.nl of 020-527 76 53 t.a.v. Bart Kusters. 

Mevrouw Hanny Veldkamp was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, spraaklerares – onder andere aan de Amsterdamse Toneelschool. Toen zij was overleden werd in 1968 het Hanny Veldkamp Fonds opgericht. Het werd gevuld met het legaat dat was ontstaan uit de opbrengst van verschillende logopedie-lesboeken, waarvan Hanny Veldkamp auteur of co-auteur was.

Het fonds is toegankelijk voor alle studenten van de Academie voor Theater en Dans. Ruim driehonderd studenten van de diverse theater- en dansopleidingen hebben een Hanny Veldkamp Grant of Gift mogen ontvangen.

De Pisuisse Prijs is bij testament in 1976 in het leven geroepen door mevrouw Sophie de Jong, zich noemende Fie Carelse, de gescheiden echtgenote van cabaretier Jean Louis Pisuisse (1880-1927). 

De prijs wordt uitgereikt aan de beste leerling van destijds de Academie voor Kleinkunst. Laureaten waren o.a. Simone Kleinsma in 1977, Karin Bloemen in 1983 en Acda en De Munnik in 1993.

Sinds de samenvoeging van de kleinkunst opleiding en de opleiding voor acteurs in de opleiding Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie is de prijs niet meer uitgereikt. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2010 verwierf de stichting het Emma Morel Fonds uit de nalatenschap van de schoondochter van de actrice Emma Morel (1883-1957). Emma Morel behaalde haar diploma Toneelschool in 1901 (cum laude) en was in de jaren twintig van de vorige eeuw een gevierde actrice bij achtereenvolgens de Koninklijke Vereniging het Nederlands Tooneel, het Gezelschap Rika Hopper en het Schouwtooneel van Herman Heijermans. Daarna zijn twee films van haar bekend: Pygmalion uit 1937 en Vadertje Langbeen uit 1938.

De gelden worden gebruikt ter ondersteuning van de reeds bestaande prijs met hetzelfde doel, namelijk de Top Naeff Prijs, die vanaf 2012 als ondertitel heeft 'mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds'.

Steun onze talentvolle makers!

'Als student moet je je kunnen onderdompelen in je vak zonder stress over het collegegeld. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld de Jan Kassies beurs. En met de prijzen schijnen de jury's een lichtje op exceptionele talenten en geven ze hen een kans om in zichzelf te investeren. We hebben deze talentvolle makers nodig om ons in de toekomst te blijven prikkelen en inspireren.'

Anna Drijver, voorzitter

Delen
 

Doneer nu aan het ATD Fonds!

Klik hier

 

Open call André Veltkamp Beurs 2024

Klik hier!