Het ATD Fonds
Het ATD Fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans bij het voltooien van hun opleiding en de stap naar het werkveld. Dat doen we door het uitreiken van prijzen en het verstrekken van beurzen.
Steun onze talentvolle makers!
'Als student moet je je kunnen onderdompelen in je vak zonder stress over het collegegeld. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld de Jan Kassies beurs. En met de prijzen en beurzen schijnen de jury's een licht op exceptionele talenten en geven ze hen een kans om in zichzelf te investeren. We hebben deze talentvolle makers nodig om ons in de toekomst te blijven prikkelen en inspireren.'
Anna Drijver, voorzitter

fotografie: Romy Treebusch
Bestuursleden
Anna Drijver, voorzitter
Geert Lageveen, vice-voorzitter
Anke Wirken, penningmeester
Frank Noorland, secretaris
Brechtje Haverkate, lid
ATD Fonds prijsuitreiking 2024
Het ATD Fonds is de verzamelnaam van negen fondsen op naam: Top Naeff Prijs Fonds - Emma Morel Fonds - Jan Kassies Fonds - Aart Janszen Fonds - Hanny Veldkamp Fonds - Pisuisse Prijs Fonds - Henny Kamerman Dansersprijs - Ria Higler Fonds en het André Veltkamp Fonds. Je leest er hieronder meer over.
Studenten moeten hun opleiding kunnen volgen zonder grote stress over hun financiële situatie. Daarom verstrekt het ATD Fonds beurzen en verleent het bijdragen in het collegegeld. Met de prijzen worden talenten uitgelicht en krijgen zij de kans in zichzelf te investeren. Zorg dat talentvolle makers ons kunnen blijven prikkelen en draag bij aan het ATD Fonds!
Het ATD Fonds beheert deze fondsen en prijzen:
De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land en wordt op jaarlijkse basis uitgereikt aan een veelbelovende student afstuderend aan de Mime Opleiding of de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. De prijs is vernoemd naar schrijfster en toneelrecensente Top Naeff (1878-1953).
De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds.
De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs o.a. gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De meest recente winnaars zijn:
- 2024: Annabel Koele
- 2023: Thibaud Dooms
- 2022: Sia Cyrroes
- 2021: Laura Bakker en Isabel Kafando
- 2020: Teun Donders en Jasper Stoop
- 2019: Simme Wouters
Top Naeff Prijs juryleden: Tim van Dongen, Sabrina van Halderen, Belle van Heerikhuizen, Lois Maat en Christiaan Mooij


De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van de Theaterschool van 1997 tot 2010. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie van de Academie voor Theater en Dans die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid.
De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.
- 2024: Chun Shing Au voorstelling G.O. Box No. 211
- 2023: Kirsty Baker voorstelling Baseline Babbling
- 2022: 7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through van Flavia Pinheiro
- 2021: Lizzy & de Bacchanten
- 2020: voorstelling Becoming Bodine Sutorius
- 2019: Een Carnaval
- 2018: Mime Lichting 2018 voor Paradijsvertraging.
- 2017: makers van de voorstellling De Louteringsberg
- 2016: Samira Elagoz voor Cock, cock, who’s there?
- 2015: Liliane Brakema voor De Wilde Eend
De André Veltkamp Beurs commissieleden zijn: Kirsty Baker, Floortje Bakkeren, Inge Koks, Gemma van Kruijsbergen, Frank Noorland, Dorothea Sinnema.
De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.
Sinds de samenvoeging van de kleinkunst opleiding en de opleiding voor acteurs in de opleiding Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie is de Pisuisse prijs opgegaan.
De Pisuisse Prijs is bij testament in 1976 in het leven geroepen door mevrouw Sophie de Jong, zich noemende Fie Carelse, de gescheiden echtgenote van cabaretier Jean Louis Pisuisse (1880-1927).
De prijs werd uitgereikt aan de beste leerling van destijds de Academie voor Kleinkunst. Laureaten waren o.a. Simone Kleinsma in 1977, Karin Bloemen in 1983 en Acda en De Munnik in 1993.

Henny Kamerman Dansersprijs is de prijs voor de meest opvallende danser van het afgelopen studiejaar. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding (later genoemd UC/JMD) opbouwde en leidde. Binnen de gevestigde danswereld van modern en klassiek, wist zij voor de jazzdans een academische basis te creëren. Haar energie en tegendraadsheid in de danswereld worden meegenomen door de jury.
- In 2025 nam Nilah Dönszelmann (Docent Dans) de prijs in ontvangst.
- De Henny Kamerman Dansersprijs 2024 werd uitgereikt aan Maria Gomez Becerra (NBA bachelor docent klassiek ballet) en Yasmin Diktaş (Docent Dans).
- In 2023 werd de prijs uitgereikt aan Tim Vervenne, afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans.
- In 2022 ging de Henny Kamerman Danserprijs naar Jinko Adams, afgestudeerd aan de opleiding Urban Contemporary (JMD).
- De Henny Kamerman Dansersprijs is in 2021 voor het eerst uitgereikt aan de laatste klassen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary (JMD).
Henny Kamerman Danserprijs juryleden: Honey Eavis, Dalton Jansen, Jimat Pelupessy, Wendy Tadrous-Paulusma.

Het Aart Janszen Fonds wil jonge dansers en choreografen met geldelijke bijdragen faciliteren in het maakproces van nieuw werk. Het Aart Janszen Fonds komt voort uit het opgebouwde vermogen van Stichting Beheer PapaverStudios.
Het Aart Janszen Fonds, genoemd naar de aanjager en drijvende kracht achter PapaverStudios, zet in op het stimuleren van de ontwikkeling van nieuw en innovatief werk. De regeling van het Aart Janszen Fonds staat klaar en is open voor aanmelding en de commissie is bekend.

Bachelor- en masterstudenten die zeer grote moeite hebben om rond te komen, kunnen een bijdrage krijgen van het Jan Kassies Fonds. Het Fonds is vernoemd naar Jan Kassies (1920-1995). Hij was de oprichter en eerste directeur van de Theaterschool, nu Academie voor Theater en Dans.
Commissie Jan Kassies Fonds: Brechtje Haverkate en Desiree Delussu
In 2014 is het Hanny Veldkamp Fonds opgegaan in het Jan Kassies Fonds. Bijdragen uit het Jan Kassies Fonds worden sindsdien uit beide fondsen gefinancierd.

Het Ria Higler Fonds heeft als doel om financiële barrières deels te verlichten door bij te dragen aan de collegegeldkosten van studenten uit landen buiten de Europese Unie. Met de recente verhogingen van het collegegeld in Nederland voor deze internationale studenten, worden veel aankomende choreografen geconfronteerd met grote uitdagingen om toegang te krijgen tot de onderwijsmogelijkheden bij de SNDO. Met dit fonds willen we SNDO toegankelijker maken voor getalenteerde mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden.
Ria Higler (1950-2023) was een docent aan de SNDO wiens visie op dans en toewijding aan het opleiden van de volgende generatie choreografen een onuitwisbare stempel drukte op de school en op de levens en artistieke paden van honderden van onze alumni en studenten. Het Ria Higler Fund is een erkenning van Ria's nalatenschap en een voortzetting van de steun die ze studenten meer dan vier decennia lang heeft gegeven.

Mevrouw Hanny Veldkamp was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, spraaklerares – onder andere aan de Amsterdamse Toneelschool. Toen zij was overleden werd in 1968 het Hanny Veldkamp Fonds opgericht. Het werd gevuld met het legaat dat was ontstaan uit de opbrengst van verschillende logopedie-lesboeken, waarvan Hanny Veldkamp auteur of co-auteur was.
Het fonds is toegankelijk voor alle studenten van de Academie voor Theater en Dans. Ruim driehonderd studenten van de diverse theater- en dansopleidingen hebben een Hanny Veldkamp Grant of Gift mogen ontvangen.