'Onze koloniale erfenis’ in het Wereldmuseum Amsterdam

Gepubliceerd op

Wat is nou institutioneel racisme en is het inderdaad zo dat dit plaatsvindt binnen de Academie voor Theater en Dans? En zo ja, wat gebeurt er dan precies? Hoe worden studenten en medewerkers van kleur anders behandeld dan witte mensen? En vooral, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het voor hen fijner wordt om te studeren en werken op de ATD? 

Dit zijn vragen waar (witte) medewerkers mee rondliepen en waar ze niet zo eenvoudig een antwoord op konden vinden. Als eerste stap op zoek naar antwoorden en verandering binnen de ATD bezochten ATD medewerkers Suzanne Jager, Sylvia Alting van Geusau, Anthony Heidweiller en Martijn Smolders de tentoonstelling 'Onze koloniale erfenis’ in het Wereldmuseum Amsterdam. 

De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd. Een meerstemmig verhaal vertelt vanuit verschillende perspectieven over een heel pijnlijk gezamenlijk gedeeld verleden. Naast de ‘bekende’ geschiedenis werden ook prachtige verhalen over liefde, verzet, muziek en tradities verteld. Een bijzondere tentoonstelling, zorgvuldig samengesteld en heel waardevol om te bezoeken. 

Bezoek door medewerkers en rondleidingen door studenten
Het bezoek gaf antwoord op veel vragen, maar het riep tegelijkertijd misschien nog wel veel meer nieuwe vragen op. Vragen over vertrouwen, identiteit en over respectvol met elkaar in gesprek gaan. Over pijn en angst en over hoe we als samenleving met collectieve en trauma’s om moeten gaan. En over hoe we als kunstacademie kunnen bijdragen aan een inclusievere wereld en we het plezier en vertrouwen kunnen vinden om daarover in gesprek te gaan.

Je kan de tentoonstelling zelf bezoeken, waar af en toe worden ook rondleidingen worden georganiseerd met ‘special guests’. Onder deze special guests bevinden zich ook studenten van de ATD. Kijk voor meer informatie op amsterdam.wereldmuseum.nl

Delen