Eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen 2024

foto: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

In Nationale Opera & Ballet, m.m.v. Het Balletorkest

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli a.s. staat de Nationale Balletacademie met haar eindejaarsproductie Dansers van Morgen opnieuw op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. Ook dit jaar vertolken de leerlingen en studenten weer een uiterst veelzijdig programma, met als hoogtepunten onder meer de volledige Droomscène uit Alexei Ratmansky’s Don Quichot, Hans van Manens iconische 5 Tango’s, een nieuwe, neoklassieke choreografie van Remi Wörtmeyer en delen uit meesterwerken van William Forsythe en Mauro Bigonzetti. Speciaal vanwege haar tienjarig jubileum zal tijdens Dansers van Morgen ook de Junior Company van Het Nationale Ballet te zien zijn in Krzysztof Pastors vlammende Toccata. De kaartverkoop voor de voorstellingen – die ook ditmaal live begeleid worden door Het Balletorkest – is inmiddels gestart.

Droomsène Don Quichot en Hans van Manens 5 Tango’s
Dansers van Morgen opent dit jaar met de volledige droomscène uit Alexei Ratmansky’s Don Quichot, de kleurrijke, virtuoze productie waarmee Het Nationale Ballet sinds de première in 2010 in binnen- en buitenland triomfen vierde. Komende oktober brengt het gezelschap de hitproductie in reprise, maar onze NBA 2-leerlingen en AD-studenten hebben de eer om dus begin juli al een deel van het avondvullende ballet te mogen dansen. Heel bijzonder voor onze AD-studenten is zeker ook dat zij te zien zullen zijn in Hans van Manens 5 Tango’s, nog altijd een van de meest gedanste en meest bejubelde werken van de grootmeester van de Nederlandse dans, gezet op vijf tango’s van de ‘koning van de tango nuevo’, Astor Piazzolla.

Forsythe, Bigonzetti en nieuwe werken
Verder zullen de studenten te zien zijn in delen uit William Forsythes meesterwerk Artifact en vertolken zij de spetterende, humoristische finale van Mauro Bigonzetti’s Rossini Cards. Voor de jongere dansers, NBA 3 t/m 7, creëert Remi Wörtmeyer (voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet) een nieuw, neoklassiek werk. En voor de allerjongsten, NBA 1 t/m 4, maakt docente Iva Lešić een nieuwe choreografie, dit keer in samenwerking met danseres en choreografe Raquel Tijsterman, die eerder niet alleen bij Het Nationale Ballet danste, maar ook te zien was in diverse hiphopproducties van ISH Dance Collective.

Triomfantelijke climax
De Junior Company vertolkt tijdens Dansers van Morgen Krzysztof Pastors Toccata, het vlammende slotdeel van het jubileumprogramma Tien, waarover Het Parool na de recente première schreef: “Atletisch draaiend en springend wervelen de dansers in constant wisselende formaties over het podium (..) een ongegeneerd triomfantelijke climax.” Daarnaast bevat Dansers van Morgen ook dit jaar weer enkele bijdragen van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie, waarin studenten van de school worden uitgedaagd om eigen creaties te ontwikkelen. De feestelijke finale van Dansers van Morgen wordt gevormd door een Grand Défilé van alle leerlingen en studenten, uitmondend in een – door artistiek leider Ernst Meisner samengesteld – choreografisch vuurwerk voor de hoogste klassen van de school.

Het Balletorkest - afscheid van Matthew Rowe 
Als academie zijn wij bijzonder verheugd dat Het Balletorkest ook dit jaar weer onze eindejaarsvoorstellingen begeleid. Met deze editie van Dansers van Morgen neemt Matthew Rowe afscheid als chef-dirigent van het orkest en als muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Gelukkig zal hij in de toekomst nog wel regelmatig als gastdirigent terugkeren. Toch willen wij deze gelegenheid aangrijpen om onze grote dankbaarheid aan Matthew uit te spreken, die – zelf in zijn jonge jaren gegrepen door een live begeleide voorstelling van de Royal Ballet School – het initiatief nam tot de inmiddels intensieve samenwerking tussen Het Balletorkest en de Nationale Balletacademie. Heel veel dank Matthew en tot ziens!

Klik hier  om uw kaart(en) voor een van de voorstellingen van Dansers van Morgen te reserveren.

Droomscène uit Don Quichot - foto: Altin Kaftira

Droomscène uit Don Quichot - foto: Altin Kaftira

Delen