Nieuwsflits Expanded Contemporary Dance – mei 2024

'From England with Love' - Hofesh Shechter. Foto: Todd MacDonald.

Gepubliceerd op

De opleiding Expanded Contemporary Dance presenteert in de nieuwsflits van mei:

  • ECD4 student Rowan van Sen loopt op dit moment stage bij Hofesh Shechter Company in Londen. Wij hebben haar een aantal vragen gesteld over haar stageperiode.

Welk project ben je momenteel mee bezig?
Ik werk bij Hofesh Shechter Company, een dansgezelschap in Londen. Dit jaar touren we met de voorstelling 'From England with Love', wat Hofesh Shechter oorspronkelijk heeft gemaakt met het Nederlands Dans Theater een aantal jaar geleden. In vier weken hebben we al het materiaal aangeleerd en we hebben twee weken met Hofesh gewerkt om 25 minuten aan materiaal bij te maken. 

Wanneer en waar vinden de optredens plaats?
We touren dit hele jaar rond in Europa om ongeveer 80 voorstellingen te doen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland, Italië en Denenmarken. 

Wat heeft jou geinspireerd aan het werken aan dit project?
Meer dan vijf jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Hofesh Shechter toen ik de voorstelling 'Clowns' zag. Ik werd geraakt in mijn gut en ik wist meteen dat er iets klikte. De energie, de dansers, de muziek; alles raakte me diep. Ik wist meteen dat het een droom was om met hem ooit samen te mogen werken. 

Wat zijn de uitdagingen van het werken aan dit project?
Het werk is heel humaan en persoonlijk. Je danst niet alleen als danser maar echt als jezelf, wie jij bent. Je gebruikt je eigen verhaal, je eigen energieën. Dit maakt het werk ontzettend prachtig, maar aan de andere kant ook intens en heftig. Je kan je niet even verschuilen achter de choreografie, want jij bent de dans en de energie. Als ik me iets minder voel is het voor mij de grootste uitdaging om nog steeds mijn energie en kracht te vinden die ik voor het stuk kan gebruiken. 

Waar kijk je het meest naar uit?
Ik keek het meest uit naar de intensiteit van het werk, om helemaal 100% in iets te duiken. Hiernaast ook om door Europa te reizen en te doen wat ik het liefst doe en dat te delen met zoveel mensen. Het is echt een droom die uitkomt!

Wat zou je graag willen dat het publiek meeneemt na het zien van de voorstelling?
Ik hoop dat ik mensen iets kan laten voelen, dat is voor mij het belangrijkst. Het maakt voor mij niet uit als je iets wel of niet begrijpt van de voorstelling. Ik hoop dat mensen onze energieën voelen en daar misschien wel door in beweging worden gebracht. In welke zin dan ook.

  • ECD docent Jodi Gilbert gaat samen met Meredith Monk optreden in Indra's Net in the Park Avenue Armory in New York City van 23 september t/m 6 oktober 2024. Jodi heeft afgelopen juni in de wereldpremiere van deze voorstelling opgetreden op het Holland festival. Een interview over haar optreden in New York volgt in een latere editie van de nieuwsbrief!
     
  • ECD3 student Mia Malenica heeft een financiering ontvangen vanuit het AHK Cross Academy Funds voor haar project. WIj willen haar van harte feliciteren met het behalen de financiëring en wij zijn benieuwd naar de samenwerking van onze student met studenten van andere academies.
     
  • ECD sluit het vierde blok af met het Symposium Critical Somatics dat op 23 en 24 april heeft plaatsgevonden. ECD studenten, docenten en medewerkers hebben samen met andere gasten zich gebogen over het kritisch onderzoeken van somatische technieken binnen het ECD-programma om zo deze technieken creatief te hervormen. Lindsey Drury trapte dinsdagochtend het Symposium af in het nieuwe gebouw op de Nationale Balletacademie met haar keynote en gaf ons stof tot nadenken. Daarna ging de dag verder op de Acadamie voor Theater en Dans waar verschillende workshops plaatsvonden. Op woensdagochtend waren gastsprekers Patrick Acogny en Thomas Presto diegene die de dag starten met een "Ronde tafel" in het nieuwe gebouw op de Nationale Balletacademie waarna iedereen zich opnieuw naar de Academie voor Theater en Dans begaf om daar verder te gaan met workshops rondom het thema. Wij willen iedereen bedanken voor de fantastische opkomst en de fijne eerste aftrap die we hebben kunnen beleven met elkaar. Het onderzoek gaat door; wij zijn nog lang niet klaar!

'From England with Love' - Hofesh Shechter. Foto: Todd MacDonald.

'From England with Love' - Hofesh Shechter. Foto: Tom Visser

In de studio: Rowan van Sen. Foto: Miguel Altunaga

Foto: Rutger Vos

Delen