Nationale Balletacademie presenteert Dansers van Morgen 2024

Gepubliceerd op

Eindejaarsproductie Nationale Balletacademie
5-6 juli 2024 20:00

Reserveren via:
Nationale Opera & Ballet

Sprankelend optreden van de jongste generatie dansers
Een sprankelend einde van het balletseizoen: daar staat ook dit jaar de Nationale Balletacademie weer garant voor met haar eindejaarsproductie Dansers van Morgen. Live begeleid door Het Balletorkest presenteren alle leerlingen en studenten van de school zich in een uiterst divers en energiek programma. En speciaal vanwege het tienjarig jubileum van de Junior Company van Het Nationale Ballet wordt dat programma dit jaar uitgebreid met een feestelijk en bruisend optreden van dit jongerenensemble.

Droomscène Don Quichot en Hans van Manens 5 Tango’s
Dansers van Morgen opent dit jaar met de volledige droomscène uit Alexei Ratmansky’s Don Quichot, de alom geprezen productie die hij in 2010 voor Het Nationale Ballet creëerde en die in oktober 2024 terugkeert bij het gezelschap. Een ander hoogtepunt wordt ongetwijfeld de uitvoering – door de Associate Degree-studenten van de academie – van Hans van Manens 5 Tango’s, nog altijd een van de meest gedanste en meest bejubelde werken van de grootmeester van de Nederlandse dans, gezet op vijf tango’s van de ‘koning van de tango nuevo’, Astor Piazzolla.

Forsythe, Bigonzetti en nieuwe werken
Ook zullen de studenten te zien zijn in delen uit William Forsythes meesterwerk Artifact en vertolken zij de spetterende, humoristische finale van Mauro Bigonzetti’s Rossini Cards. Voor de jongere dansers, NBA 3 t/m 7, creëert Remi Wörtmeyer (voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet) een nieuw, neoklassiek werk. En voor de allerjongsten, NBA 1 t/m 4, maakt docente Iva Lešić een nieuwe choreografie, dit keer in samenwerking met danseres en choreografe Raquel Tijsterman, die eerder niet alleen bij Het Nationale Ballet danste, maar ook te zien was in diverse hiphopproducties van ISH Dance Collective.

Triomfantelijke climax
De Junior Company vertolkt tijdens Dansers van Morgen Krzysztof Pastors Toccata, het vlammende slotdeel van het jubileumprogramma Tien, waarover Het Parool na de recente première schreef: “Atletisch draaiend en springend wervelen de dansers in constant wisselende formaties over het podium (..) een ongegeneerd triomfantelijke climax.”

Daarnaast bevat Dansers van Morgen ook dit jaar weer enkele bijdragen van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie, waarin studenten van de school worden uitgedaagd om eigen creaties te ontwikkelen.

De feestelijke finale van Dansers van Morgen wordt gevormd door een Grand Défilé van alle leerlingen en studenten, uitmondend in een – door artistiek leider Ernst Meisner samengesteld – choreografisch vuurwerk voor de hoogste klassen van de school.

Delen