In Memoriam Hana Bobkova

foto: Een Theatergeschiedenis der Nederlanden

Gepubliceerd op

Ons bereikte het droevige bericht dat op 1 november Hana Bobkova is overleden. Ze was van 1995 tot 2016 als docent Theaterfilosofie en Voorstellingsanalyse verbonden aan de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans.

Hana Bobkova werd geboren in Praag in 1941. In de jaren ’60 studeerde ze theaterwetenschap aan de Univerzita Karlova. Toen de Russische inval een einde aan de Praagse Lente had gemaakt, vluchtte ze uit haar geboorteland en kwam naar Nederland. Ze werkte o.a. in het Toneelmuseum en later als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Voor het Financieele Dagblad schreef ze 25 jaar lang theaterkritieken. Vanwege het hoge niveau en het bijzondere karakter van haar werk als critica kreeg ze in 1988 de Pierre Bayle prijs. Ze publiceerde vele artikelen in verschillende Nederlandse, Vlaamse en Tsjechische vakbladen.

Gedurende haar docentschap onderwees Hana vele generaties regisseurs. Haar kennis van het Nederlandse en Europese theater was ongeëvenaard. Ze leerde studenten de taal van het theater en van de voorstelling als audiovisuele gebeurtenis waar te nemen, te analyseren en te interpreteren. Om haar rijkdom aan kennis, haar persoonlijke aanpak en om de hoge eisen die ze stelde aan de inzet en betrokkenheid van studenten, werden haar lessen hoog gewaardeerd. Hana volgde de ontwikkeling van het Nederlandse theater decennialang, van speelstijlen tot scenografie. Tot op hoge leeftijd bleef ze lesgeven en ook na haar pensioen volgde ze met grote interesse de wegen van 'haar' alumni en onderhield met sommigen van hen een warm contact.

Onze gedachten gaan uit naar haar naasten en familie in Nederland en Tsjechië.

De uitvaart van Hana zal plaatsvinden op zaterdag 12 november om 13:30 uur in uitvaartcentrum Ockenburgh, Ockenburghstraat 21, Den Haag

Alumni, studenten, docenten en medewerkers
Regie Opleiding
Academie voor Theater en Dans
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

 

- Een persoonlijke herinnerring van regisseur/acteur en voormalig artistiek leider Hans Man in 't Veld:
'Hana Bobkova was een theaterrecensente met een groot inzicht in het Wereldtheater. Een uitstekend docent die veel heeft betekend voor generaties Regie studenten.'

- Een citaat  uit juryrapport van de Pierre Bayle prijs:
'Niet het vermaak van een avond, maar de diepere culturele context maken haar oordeel tot wat het is.'
(Bron: online archief van het Financieele Dagblad)

- Het online magazine Theaterkrant heeft een In Memoriam over Hana Bobkova geplaatst.

 

Delen