SNEAK PREVIEW - SNDO Dolce Revoəl - 'Ik creëer een eerbetoon aan een legendarische kunstenaar'

Gepubliceerd op

Performer Paca Faraus (SNDO) over Gala Farucci: First Retrospective in The Netherlands

Wat is feit, wat is fictie? Paca Faraus, SNDO - School voor Nieuwe Dansontwikkeling, speelt behendig met de werkelijkheid in haar afstudeerwerk Gala Farucci: First Retrospective in The Netherlands. ‘De legendarische kunstenaar zal aanwezig zijn.’

Allereerst: wie is die mysterieuze Gala Farucci?

'Gala is een fictief personage, maar haar verhaal kent veel overeenkomsten met mijn eigen levensverhaal. De solotentoonstelling over Gala traceert de vele artistieke en persoonlijke stappen van de legendarische kunstenares, die ook zelf aanwezig zal zijn.’

Wat krijgen we te zien in de overzichtstentoonstelling?
'Zie foto 1: Gala Farucci loopt geblinddoekt door haar solo-retrospectief. Je ziet haar hier foto’s naderen van haar performances uit het verleden: haar allereerste shows in community spaces in Napels, Italië, die contrasteren met performances in New York en Tokio later in haar carrière. Ook worden er bijbehorende kostuums uit haar persoonlijke archief getoond.’

De tentoonstelling is samengesteld door Collettivo Dolce Agonia. Wie zijn dat?
'Dit collectief is in 2016 door mij geïnitieerd. Het is een fictieve groep kunstenaars en activisten die gedijen in hun non-conformisme. De meerderheid van de groep bestaat uit gender-non-conforms, neuro-misfits en mensen van kleur, POCs. De groep wordt gesteund door talloze kunstinstellingen over de hele wereld, die hun standpunten en belangen delen.’

Tijdens de tentoonstelling gaat TANA in première, het nieuwe podiumwerk van Gala Farucci. Waar gaat dit werk over?
'TANA, in het Nederlands “hol” of “schuilplaats”, is het geënsceneerde onderzoek naar de overlap tussen copingmechanismen en plezierpraktijken. Het werk wordt begeleid door een live atmosferische accordeon van muzikant Pussyfire. Drie andere performers en ikzelf zonnen en zingen, naderen een vijver, stralen, of verdwijnen in een hol. We co-existeren met gusto en bewegen rond in een vredig en levendig ecosysteem. Eenzaamheid is mogelijk en wordt aangemoedigd, maar er is ook constant steun. Ons gemeenschappelijke wereld is magisch.

Kun je ons meer vertellen over Gala's schuilplaatsen?
'Op foto 2 zie je de verschillende schuilplaatsen die Gala Farucci tijdens haar beeldende kunst- en performancetraject heeft gecreëerd: een grondhoop waarin ze geblinddoekt neuriet, versterkt door een geheime microfoon. Een kubusvormige zwarte doos waarin ze rust, live uitgezonden door een infraroodcamera op een scherm buiten de doos. Een ronddraaiend circuspodium waar ze verblind wordt door krachtige lichten. Varvara, haar trouwe huisdier, houdt een beschermend oogje op Gala.’

Waarom mag het publiek Gala's overzichtstentoonstelling niet missen?
‘Je komt terecht in een wereld waar fictie, echte feiten en optredende lichamen een hoopvolle toekomst weergeven. Je wandelt in een biografische tuin, met live performances, beelden, teksten en kostuums. Je krijgt toegang tot een rijk en hoogst uniek verhaal, even glorieus als kwetsbaar. Vanuit de tentoonstelling word je uitgenodigd om getuige te zijn van de live performance van vijf lichamen die subtiel met elkaar verbonden zijn. De avond is rijk en biedt een overvloedige variatie aan elementen, decors en soms, emoties.’

Foto 1: Gala Farucci loopt geblinddoekt door haar solo-retrospectief

Foto 2: schuilplaats die Gala Farucci tijdens haar beeldende kunst- en performancetraject heeft gecreëerd

Delen