BEHIND THE SCENES bij ECD June Works 'Wij brengen technodans op het podium'

Esteban Obregon Moriano

Gepubliceerd op

Esteban Obregon Moriano (19) over ECD June Works

Voor ECD June Works maakten eerstejaarsstudenten van Expanded Contemporary Dance (ECD) hun eigen choreografie Fuel of Love - part 2. Esteban Obregon Moriano (19): 'Het is bijna als een trance.'

Esteban, wat ervaren we in de voorstelling van de eerstejaarsstudenten?
'In onze choreografie brengen we het nachtleven en clubdansen uit de techno-scene op het podium. Op de dansvloer van technofeesten – en van veel andere soorten feesten – danst iedereen in zijn eentje. Tegelijkertijd ben je erg verbonden met elkaar en met de sterke beat die je leidt. Ons werk gaat over de interactie tussen mensen op een specifiek moment en in een specifieke ruimte. Hoe ze op elkaar reageren, hoezeer ze zich bewust zijn van zichzelf en van de mensen om hen heen. Het is bijna als een trance.’

Ben je zelf een raver?
'Zeker, dus ik voel me persoonlijk sterk verbonden met de voorstelling die we hebben gemaakt. In Zwitserland zag je een brede opmars van technocollectieven en illegale raveparty’s waar ik heel vaak aan meedeed. Los van mijn interesse voor de muziek, waren de techno- en raveparty’s een ontsnapping uit de clubs in het centrum van de stad. En op een bepaalde manier ook uit een kapitalistische consumptiemaatschappij.’

Clubdance inspireert je professioneel?
'Ja, ik ben echt geïnteresseerd in de beweging die wordt gecreëerd door mensen zonder dansopleiding of dansachtergrond. Clubdans bewijst dat dans voor iedereen toegankelijk is. Dat het een geweldige manier is om op een diepe en instinctieve manier met jezelf in contact te komen.'

Hoe is het om als eerstejaarsstudenten samen een choreografie te maken?
'Iedereen in onze groep komt vanuit een heel andere achtergrond. Dit maakt het proces uitdagend, maar ook erg rijk en interessant. We hebben geleerd om met elkaar samen te werken en van onze verschillen onze kracht te maken. We willen het publiek laten zien dat elk element van onze creatie een specifieke keuze is, die voortkomt uit reflecties, experimenten en bewustwording. Met andere woorden: we zijn meer op zoek naar helderheid in onze bedoelingen dan naar het maken van "mooie dingen".’

Wat is jouw grootste kick bij het maken van deze voorstelling?
'Dat ik voor de tweede keer sinds het begin van de coronapandemie weer op het podium sta. Bij onze eerste performance had ik het gevoel dat ik voor het eerst van mijn leven weer optrad. Ik wil echt weer wennen aan het podium, en tegelijkertijd die sensatie vasthouden.'

Tot slot, waarom mag het publiek Fuel of Love – part 2 niet missen?
'Ik vind kijken naar eerstejaarscreaties op zich al iets heel bijzonders. Deze projecten zijn belangrijke stappen en hebben effect op onze ontwikkeling als dansers, performers en zelfs choreografen. Het materiaal dat we creëren is misschien niet specifiek kostbaar, maar de kennis en ervaring die we opdoen tijdens het hele creatieproces is kostbaar en waard om te onthouden.’

 

ECD June Works
Van 15 t/m 18 juni te zien in het Danstheater van de Academie voor Theater en Dans.
Klik hier om tickets te reserveren.
 

Tekst en interview: Petra Boers - Buro Vonkstof

Delen