Berthe Spoelstra benoemd tot artistiek leider Regie Opleiding

fotografie: Bas de Brouwer

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Berthe Spoelstra per 18 april 2022 benoemd tot artistiek leider van de Regie Opleiding. Zij volgt Steven Van Watermeulen op die aan het eind van het studiejaar, na achtenhalf jaar geïnspireerd en gedreven artistiek leiderschap, zijn functie overdraagt.

Berthe Spoelstra (1969) is dramaturg en schrijver. Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Sorbonne Parijs met stages bij Volksbühne Berlijn van Frank Castorf en C.N.R.S. (Unité Théâtre et Musique) Parijs. Samen met Cecile Brommer, Daphne Richter en Alexander Schreuder richtte ze in 2005 het online magazine TheaterSchrift Lucifer op.

Ze was huisdramaturg van onder meer Theatergroep Maccus (nu Maas) en De Theatercompagnie. Van 2007-2021 was ze huisdramaturg van Frascati Theater Amsterdam, waar ze zich vooral bezighield met Frascati Producties. Als freelance dramaturg werkt(e) ze met zeer diverse theatermakers samen. Sinds 2021 is ze lid van het Kernteam Regie van de Toneelacademie Maastricht (Hogeschool Zuyd). Daarnaast is Berthe (tijdelijk) adviseur theater, film en dans bij Prins Bernhard Cultuurfonds.

In mei 2019 kwam haar eerste roman Schemerland uit bij Van Oorschot. De tweede roman Zwerm (2021) ligt sinds augustus 2021 ook in alle boekwinkels.

Anthony Heidweiller, directeur Academie voor Theater en Dans:
‘Ik ben erg blij dat Berthe Spoelstra de nieuwe artistiek leider van de Regie Opleiding wordt. Zij heeft een heldere pedagogische visie en ervaring met het begeleiden en coachen van startende regisseurs bij het productiehuis van Frascati. De Regie Opleiding krijgt een artistiek leider die een scherp oog heeft voor het vakgebied, openstaat voor de wereld, maatschappelijke onderwerpen en het toekomstige werkveld omarmt.’

 

Over de Regie Opleiding:
Op de Regie Opleiding leer je je eigen fascinatie te volgen en te vertalen in theater, samen met een artistiek team. Zodat je de thema’s die jou intrigeren heel precies weet uit te drukken. De Regie Opleiding daagt je uit jouw artistieke kern, jouw eigen fascinaties te onderzoeken, te bevragen, te volgen en te vertalen. Vormen te vinden voor jouw inhoud. Je artistieke droom te delen met je team van vormgevers, technici en acteurs. Samen te onderzoeken hoe jouw droom gestalte kan krijgen.
https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/regie/

Delen