AHK Eindwerkprijzen 2021 uitgereikt aan ‘Yalda: de langste nacht’, ‘Watertrots’ en 'X Y We'

Gepubliceerd op

Op 10 februari 2022 zijn de AHK Eindwerkprijzen voor de tiende keer uitgereikt. Tijdens een feestelijke awardceremonie in de Melkweg, die tegelijkertijd via een livestream te bekijken was, werd het beste afstudeerwerk van lichting 2021 in de schijnwerpers gezet. Na een volledige gelivestreamde uitreiking in 2020 mocht er dit keer gelukkig weer publiek bij de uitreiking aanwezig zijn. Dat kon, samen met de kijkers van de livestream, tijdens de show stemmen op de Publieksprijs. De prijs in de categorie Bachelor is gewonnen door Faydim Ramshe (Regie Documentaire) voor haar film Yalda: de langste nacht. De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Niek Smal (master Landschapsarchitectuur) voor zijn ontwerp Watertrots. Het publiek en de kijkers van de livestream kozen de theatervoorstelling X Y WE van Marleen Hendrickx als winnaar van de Publieksprijs.

Winnend bachelorproject ‘Yalda: de langste nacht’
Faydim Ramshe studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire Yalda: de langste nacht. Uit het juryrapport: “Yalda: de langste nacht vertrekt vanuit een zeer persoonlijke ervaring, maar overstijgt dat persoonlijke moeiteloos. Het is een poëtische film waarin animatie, grafische beelden, time-lapse en storytelling op een natuurlijke wijze samenvloeien. Faydim Ramshe geeft de kijker een nieuw perspectief op de emotionele kant van emigratie. Dat je je als kijker uiteindelijk ook verloren voelt, is een prestatie van formaat.”

Winnend masterproject ‘Watertrots’
Niek Smal studeerde af aan de Academie van Bouwkunst met zijn ontwerp Watertrots. Uit het juryrapport: “Zoetwaterverslaving is een enorm én ingewikkeld probleem, waarvoor Niek Smal in Watertrots een overtuigende oplossing heeft ontwikkeld. Zijn onderzoek is buitengewoon goed uitgevoerd en gedocumenteerd en hij presenteert een prikkelende visie. Watertrots is een bijzonder relevant en realistisch eindwerk en tegelijkertijd een gouden kans voor Noord-Holland om het watermanagement weer onder controle te krijgen.”

Publieksprijs
De Publieksprijs werd bepaald door het publiek in de Melkweg en de kijkers van de livestream. De Publieksprijs ter waarde van € 1.000 werd overhandigd aan Marleen Hendrickx voor haar afstudeervoorstelling over intersekse X Y We. Marleen Hendrickx studeerde af als theaterdocent (verkorte opleiding) aan de Academie voor Theater en Dans.

Criteria en jury
De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van € 3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs ter waarde van € 1.000. De genomineerden die niet de prijs in de categorie bachelor of master wonnen, ontvingen ieder € 500 voor hun nominatie. 
Zes bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2021, afkomstig van de verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Ernestine Comvalius (lid Raad van Toezicht Stichting Democratie & Media en voormalig directeur Bijlmer Parktheater), Dominique Vleeshouwers (co-founder & director Combined Creatives en winnaar van de AHK Eindwerkprijs 2013), Edwin van Huis (directeur Naturalis Biodiversity Centre) en Zippora Elders (hoofdcurator Gropius Bau in Berlijn). 

De opnames van het event zijn hier terug te zien.

Delen