"Wees nieuwsgierig en zoek binnen jezelf op wat je wil veranderen of bewegen in de wereld"

Marijke Schaap

Gepubliceerd op

De masteropleiding DAS Creative Producing begeleidt professionals uit verschillende disciplines bij hun professionele en creatieve ontwikkeling. De komende weken staan studenten en coaches van DAS Creative Producing in de spotlights. Marijke Schaap, stafdocent bij DAS Creative Producing, geeft inhoudelijk en organisatorisch vorm aan het onderwijs en is aanspreekpunt voor het eerste studiejaar.


Wat is je achtergrond in creative producing?

Ik doe uiteenlopend werk, maar wat altijd terugkomt is het faciliteren van een ontwikkeling. Zo ben ik werkzaam bij De Tekstsmederij, een talentontwikkelingsplatform voor toneelschrijvers, zit ik in verschillende besturen van theaterorganisaties en ben ik lid van de Nederlandse Toneeljury. Ik ben geschoold als theaterproducent, maar heb ook de universitaire opleiding Theaterwetenschappen gedaan.


Hoe komt DAS Creative Producing terug in wat je doet?

Ik ben altijd bezig met het creëren van de juiste omstandigheden om mensen zich te laten ontwikkelen. Dat kan zijn met jonge makers, maar ook zoals bij Creative Producing met mensen die al verder zijn in hun carrière en een nieuwe richting inslaan of verdieping zoeken. Als facilitator denk ik na over het waarom van een organisatie en welke mensen ervoor nodig zijn om dat waar te maken. Door kennis en mensen samen te brengen schep ik de context waarbinnen er kan worden samengewerkt.


Wat houdt je vak (of rol bij de opleiding) inhoudelijk in?

Eigenlijk zijn Gwenoële (artistiek leider van de opleiding) en ik samen de creative producers van de opleiding. Wij zijn bezig met zowel de inhoud als de organisatie an het onderwijs. Ik ben daarbij het  aanspreekpunt voor de studenten, coaches en docenten van het eerste jaar. De grote lijnen denken we uit met het kernteam. De opleiding is jong en daarom wordt er veel gereflecteerd, aangepast en bijgestuurd. 


Welke tip zou je een aankomende student willen geven?

Liever maak ik van de tip een uitnodiging: wees nieuwsgierig en zoek binnen jezelf op wat je wil veranderen of bewegen in de wereld. Vaak krijg ik de vraag om een voorbeeld te geven van een creative producer. Maar één voorbeeld is er niet. Als het goed is zal er straks een zeer diverse groep creative producers bij ons afstuderen. Wij begeleiden je, inspireren je en dagen je uit. Maar wat de specifieke inhoud van jouw werk moet worden... dat is wat je zelf gaat onderzoeken.


Ben jij een kritische producer met een eigen visie die voorbij bestaande structuren en disciplines denkt en werkt? Meld je voor 7 april 2020 aan voor de master DAS Creative Producing. Meer weten? Bekijk de Open Call.

Delen