5 kleine dingen die je vandaag nog kunt doen voor de cultuursector

Foto: Rob Laughter (Unsplash)

Gepubliceerd op

Theaters en evenementen roepen op om geen geld voor tickets terug te vragen om zo de makers en podia te steunen, musea hebben online tentoonstellingen en muzikanten doen livestreams vanuit hun huiskamer. Je wil meehelpen, maar je weet niet precies hoe. Beleid moet nog worden gemaakt en initiatieven staan nog in de kinderschoenen. Toch zijn er kleine dingen die je vandaag al kunt doen om een steentje bij te dragen.


Tip 1 - Sluit je aan bij de Kunstenbond

De Kunstenbond is er voor alle (ondersteunenden van) creatieven in Nederland. De Kunstenbond heeft je steun nodig om heldere informatie te communiceren over bijvoorbeeld bijstand voor ZZP’ers die worden getroffen door de crisis - zo streven ze naar een eerlijk inkomen voor alle makers. Je bent al lid voor een tientje per maand.
 

Tip 2 - Verbreed je culturele horizon

Ook je film- en theaterhorizon kun je online verbreden: bij Cinetree bekijk je films met een goed verhaal en op Theaterflix krijg je toch nog je theaterfix. Ook Orkater (voorstellingen), Maas (theater voor de kleintjes) en JSTOR (een digitale, academische bibliotheek) hebben online, cultureel vermaak.


Tip 3 - Steun de makers

Voordekunst.nl is een platform waar je met een kleine donatie - die direct bij de maker terecht komt - kunst en cultuur mogelijk maakt. Ook op ulule.com en kickstarter (internationaal) vind je theater, literatuur, kunst en designprojecten. Voor je donatie krijg je vaak de meest bijzondere tegenprestaties die je jezelf of je geliefden cadeau kunt doen voor een hart onder de riem.


Tip 4 - Refresh je afspeellijsten

Playlists helemaal zat? Bij Bandcamp koop je muziek direct bij de muzikanten. 


Tip 5 - Volg Platform BK

Platform BK voert actie voor een beter kunstbeleid. Ze werken aan een betere waardering voor de beeldende kunst en een sterkere positie voor iedereen die binnen de sector werkzaam is. Zij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten. Nu meer nodig dan ooit!


Let op jezelf en op elkaar - en steun de cultuursector vandaag nog.

Geschreven door Caecilia Rasch, freelance contentspecialist en fotograaf.

Delen