Het Balletorkest begeleidt voor het eerst eindvoorstellingen Nationale Balletacademie

Gepubliceerd op

Voor het eerst in de ruim dertigjarige geschiedenis van de Nationale Balletacademie worden de jaarlijkse eindvoorstellingen van de school – bekend onder de naam Dansers van Morgen – begeleid door Het Balletorkest. De directie van de Nationale Balletacademie, bestaande uit artistiek leider Ernst Meisner en zakelijk leider René Vlemmix, is zeer verheugd dat deze samenwerking tot stand is gekomen. De logistieke en financiële uitdagingen die zich daarbij aandienden zijn mede dankzij de inspanningen en grote gedrevenheid van Matthew Rowe (chef-dirigent van het orkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet) en Piet van Gennip (directeur van Het Balletorkest) overwonnen.

Het Balletorkest is het vaste orkest van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Voorstellingen op live uitgevoerde muziek dansen, is dan ook een aspect dat onderdeel is van de beroepspraktijk van professionele dansers bij gerenommeerde, internationaal toonaangevende gezelschappen. Daarom is het van essentieel belang dat ook jonge dansers in opleiding hiermee ervaring kunnen opdoen. Voor dansers én publiek levert live-begeleiding van een dansvoorstelling een grote toegevoegde waarde.

De voorstellingen van Dansers van Morgen, de eindejaarsproductie van de Nationale Balletacademie, vinden dit jaar plaats op 9 en 10 juli (aanvang 20 uur) in Nationale Opera & Ballet, het vaste ‘huis’ van Het Nationale Ballet. Het Balletorkest zal alle choreografieën in het programma die op symfonische muziek gezet zijn begeleiden: Paquita (Marius Petipa, in een bewerking van Rachel Beaujean / diverse componisten), Revelry (Ernst Meisner / Lowel Liebermann), Bolero (Gregor Seyffert / Maurice Ravel) en een nieuwe creatie van Wubkje Kuindersma (op muziek van de Nederlandse componist Anthony Fiumara). Ook verzorgt het orkest de begeleiding op vleugel van een nieuw werk van choreografe Didy Veldman, gezet op Simeon ten Holts beroemde Canto Ostinato.

Naast de begeleiding van Dansers van Morgen behelst de samenwerking met Het Balletorkest tevens een aantal workshops, waarin studenten van de Nationale Balletacademie intensief aan het werk gaan met leden van het orkest.

De Nationale Balletacademie hoopt dat deze eerste samenwerking met Het Balletorkest het begin zal zijn van een bijzondere en waardevolle nieuwe jaarlijkse traditie.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.operaballet.nl.

Delen