VSCD Mimeprijs voor 'For the time being' Schweigman& / Slagwerk Den Haag, Karina Holla wint Theo d’Or, Mareen Teeuwen Colombina

Gepubliceerd op

De VSCD Mimeprijs werd op 16 september toegekend aan For the time being door Schweigman& / Slagwerk Den Haag tijdens het Nederlands Theaterfestival.

Boukje Schweigmann is in 2003 afgestudeerd aan de Mime Opleiding. In de voorstelling spelen verschillende alumni van de Mime Opleiding: Sieger Baljon (2013), Sus Verbruggen (2013), Ivar Schutte (2018), Jurriaan de Vos (2018), Luuk Weers (2018), Hali Neto (2018), Sue-Ann Bel (2018) en Dwayne Toemere (2011).

De VSCD Mimejury over For the time being van Schweigman& / Slagwerk Den Haag: “In dit intrigerende drieluik verwerkt Boukje Schweigman de begrippen stilstand en in beweging komen tot tactiel ervaringstheater. Bijzonder is de manier waarop de speelruimte transformeert en de verhouding tussen spelers en publiek daarbij steeds verandert: het publiek gaat van vrij naar ingesloten, terwijl de spelers, beginnend als levende standbeelden, de ruimte juist langzamerhand veroveren. De theatertaal is basaal en eenvoudig, maar in de betekenis raakt (for the time being) grote maatschappelijke thema’s: het vluchtelingenprobleem en de vraag hoe nabij we een ander laten komen.”

Karina Holla wint Theo d’Or
Karina Holla is de winnaar van de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, voor haar rol in Romp van Rob de Graaf door De Gemeenschap in de regie van Roy Peters. De prijs werd op zondagavond 16 september uitgereikt in de Amsterdamse Stadsschouwburg op het Gala van het Nederlands Theater.

Holla kreeg de prijs voor beste actrice van het afgelopen seizoen voor haar opvallende rol als aan bed gekluisterde vrouw in de voorstelling Romp. ‘Karina Holla weet alle expressie en zeggingskracht van haar personage samen te ballen in hoofd en stem,’ aldus het juryrapport, dat haar optreden prees als ‘zowel aangrijpend als jaloersmakend vitaal en levenslustig’.

Karina Holla is afgestudeerd aan de Mime Opleiding en heeft vele generaties mimers opgeleid.

Maureen Teeuwen wint Colombina
De Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) ging naar Maureen Teeuwen voor haar rol in Dumas/La Dame/DeSade van Maatschappij Discordia.

De jury: 'Het spel van Maureen Teeuwen is een theaterstudie waard. Schijnbaar achteloos codeert ze de Discordiaanse stijl in dit stuk. Met twinkelende humor stelt zij op een bijna naïeve wijze scherp aan de orde hoe het is om mens en vrouw te zijn in de zoektocht naar zelfregie en hoe de macht over je eigen leven terug te krijgen.'

Maureen studeerde in 1985 af aan de Toneelschool en won in dat jaar samen met Mouna Goeman Borgesius, Barbara Heppener en Joan Nederlof de Top Naeff Prijs.

Karina Holla, foto: Sanne Peper

Maureen Teeuwen, foto: Bert Nienhuis

Delen