Lezingenserie 'Producing the Future' van start

Scenefoto: Vanja Rukavina in The Nation. Rukavina kreeg tijdens het Gala van het Nederlands Theaterde Arlecchino voor de beste bijdragende rol. Foto: Sanne Peper

Gepubliceerd op

De nieuwe master DAS Creative Producing leidt kritische makers op die met hun werk middenin de wereld willen staan. Als onderdeel van het programma nodigen we iedere maand rolmodellen uit verschillende disciplines uit voor een openhartige lezing. De eerste lezing vindt plaats op 30 september bij DAS Graduate School. Onze eerste gast is Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

De nieuwe master DAS Creative Producing leidt kritische makers die met hun werk middenin de wereld willen staan. De eerste lichting van de master bestaat uit tien deelnemers, die uit verschillende disciplines komen en allemaal werkzaam in de praktijk zijn.

Als onderdeel van het programma nodigen we iedere maand rolmodellen uit verschillende disciplines (theater, film, muziek, etc.) uit voor een openhartige lezing. Met deze openbare lezingenserie maken de studenten en het publiek kennis met de visie, motivatie en ervaringen van experts uit de kunsten, het onderwijs en het maatschappelijke veld. Meer info over komende lezingen Producing the Future.

Onze eerste gast is Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag. Debets wil het hebben over de podiumkunsten als vrijplaats en gemeenschapshuis, waar we elkaar ontmoeten, verhalen delen en de tijd manipuleren. In zijn lezing zal hij ingaan op wat het theater nu eigenlijk is, en welke afspraken er gemaakt worden. Over onverschilligheid doorbreken, over kristalheldere momenten creëren, over betekenisvolle ontroering en over schoonheid.In deze serie vragen we onze gasten iemand mee te brengen. Debets heeft hiervoor acteur Vanja Rukavina uitgenodigd, winnaar van de Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol in The Nation van Het Nationale Theater. Rukavina zal verder uitweiden over taal, en in gesprek gaan met Debets en de zaal.


Over Cees Debets
Cees Debets is directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag. In 2017 ontstond deze organisatie uit het Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg die samen met Theater aan het Spui, waar hij op dat moment reeds 8 jaar directeur was, fuseerden. Ooit begonnen als acteur, toen tien jaar zakelijk leider van Stella Den Haag en daarna organisator Crossing Border Festival. De eerste en enige winnaar van de Gipsen Gymschoen, de prijs voor de beste theaterdirecteur die in 2010 aan hem werd uitgereikt.

Over Vanja Rukavina
Vanja Rukavina (1989) rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en werd in hetzelfde jaar genomineerd voor de Henriëtte Hustinxprijs voor meest excellente student. In 2011 debuteerde Rukavina bij TA bij In ongenade (regie Luk Perceval) en was nadien te zien te zien in Kinderen van de zon, Het temmen van de feeks, Opening Night, De vrek, De pelikaan, Koningin Lear, Emilia Galotti en De stille kracht.
Eerder speelde Rukavina o.a. in Kijken naar Julie van het Huis van Bourgondië (regie Bram Jansen), Puin van Theater Frascati in een regie van Daria Bukvic, Plukt ons! (regie Joachim Robbrecht), Het eenzame westen van het Huis van Bourgondië (regie Daria Bukvic) en De misantroop van Theaterproduktiehuis Zeelandia (regie Antoine Uitdehaag) tijdens het Nazomerfestival Zeeland. Ook op het kleine scherm was hij te zien, o.a. in de One night stand-productie Mijn Marko van Sara Verweij en de serie Van God los (regie Tim Oliehoek) en Overspel.

__________________________________________
PUBLIC EVENTS @ DAS Graduate School - You are also warmly invited to join us at one of our public events during the course of the year to experience what studying at DAS Graduate School could mean for you. At these events there is an opportunity to speak with our current students, alumni and staff, and to ask questions about the curriculum and application procedure. The Open Doors is 10 November 2018: www.facebook.com/events/503305360071488/

STAY INFORMED - Like us on www.facebook.com/atd.DASGraduateSchool, or stay informed about current events at DAS Graduate School by means of our e-newsletters: bit.ly/NewsletterDASGraduateSchool.

Delen