Moving Forward Traject naar SNDO-alumna Sigrid Stigsdatter Mathiassen

Sigrid Stigsdatter Mathiassen, foto: Nellie de Boer

Gepubliceerd op

De Deense Sigrid Stigsdatter Mathiassen, afgestudeerd in 2017 aan de SNDO - School voor Nieuwe Dansontwikkeling,  is geselecteerd voor het Moving Forward Traject. Onder begeleiding van vijf danshuizen krijgt Sigrid de kans om zich een jaar lang te ontwikkelen en wegwijs te worden in het Nederlandse dansveld.

Elk jaar selecteren vijf danshuizen – Dansmakers Amsterdam, Dansgroep Amsterdam, Dansateliers, Dansbrabant, Random Collision en Generale Oost in een samenwerking met Dansgroep Amsterdam (het voormalige gezelschap van Krisztina de Châtel) – een aantal getalenteerde net afgestudeerde choreografen. Dit jaar waren dat Ellis van Veldhuizen, Andrea Zavala Folache, eveneens afgestudeerd aan de SNDO in 2017 en Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Twee weken volgden zij een residentie op de locatie van Dansmakers Amsterdam. Onder leiding van Liat Waysbort verdiepten en verfijnden zij hun werkwijzen en creatief proces. Na dat proces werden hun afstudeervoorstellingen afgelopen weekend hernomen en werd Sigrid Stigsdatter Mathiassen geselecteerd voor een vervolgtraject met de danshuizen.

De Moving Forward Young Dance Makers Award kreeg een andere vorm nadat de jury tijdens het ITs Festival in 2015 weigerde de prijs uit te delen. In plaats van een geldprijs werd een traject geïntroduceerd waarin een maker de mogelijkheid krijgt om met ondersteuning van de danshuizen een nieuw werk te ontwikkelen, dat vervolgens wordt gepresenteerd aan een publiek tijdens een tournee in het Moving Futures Festival.

Inmiddels functioneert dit traject alweer drie jaar en met succes. Choreograaf Jija Sohn, afgestudeerd aan de SNDO in 2015, creëerde afgelopen seizoen de voorstelling Geisha’s Miracle.Delen