Igone de Jongh benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Gepubliceerd op

Op zaterdag 10 december werd stersoliste van Het Nationale Ballet Igone de Jongh door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit gebeurde na afloop van de premièrevoorstelling van Coppelia, waarin De Jongh de vrouwelijke hoofdrol danste. De Jongh volgde het grootste deel van haar opleiding aan de Nationale Balletacademie. De hoge koninklijke onderscheiding is haar toegekend vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans.

Op zaterdag 10 december werd stersoliste van Het Nationale Ballet Igone de Jongh door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit gebeurde na afloop van de premièrevoorstelling van Coppelia, waarin De Jongh de vrouwelijke hoofdrol danste. De Jongh volgde het grootste deel van haar opleiding aan de Nationale Balletacademie. De hoge koninklijke onderscheiding is haar toegekend vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans.

De Jongh was zichtbaar niet van tevoren over de gebeurtenissen geïnformeerd: ze reageerde verrast en ontroerd toen Eberhard van der Laan tijdens het slotapplaus van Coppelia het woord tot haar richtte. Na afloop van diens lovende speech barstte het publiek los in een warm en ovationeel applaus. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste civiele orde in Nederland. Voor deze orde komen mensen in aanmerking ‘die verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving hebben verricht’. Vaak zijn deze verdiensten te danken aan zeer persoonlijke talenten. In oktober werd De Jongh ook al onderscheiden met een Gouden Zwaan, waarbij de jury haar een voorbeeld en inspiratiebron voor talloze jonge dansers noemde en ‘de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent’.

De Jongh (37) studeerde van 1989 tot 1995 aan de Nationale Balletacademie en daarna nog één jaar aan de Royal Ballet School in Londen. Over haar tijd op onze school zei ze in een van de programmaboeken van onze eindvoorstellingen Dansers van Morgen: “Ik koester veel goede herinneringen aan mijn tijd op de Nationale Balletacademie. Samen met mijn beste vriendinnetje Charmaine Dumont reisde ik dagelijks op en neer tussen Haarlem en Amsterdam. Ik vond het allemaal heel stoer en ‘voor het eggie’, en wilde in de balletlessen liefst zo moeilijk mogelijke dingen doen. De klas waarin ik zat was een ‘sterke lichting’, met veel talent. Dat was fijn: we waren aan elkaar gewaagd. Na de basisschooljaren werd het wel steeds zwaarder. Ik realiseer me nu dat we wel heel snel volwassen zijn ‘geschopt’. Maar die strenge aanpak was niet voor niks, het was een goede voorbereiding op het leven in een balletgezelschap. Twijfels over mijn keuze heb ik in elk geval nooit gehad.” Lachend: “Daar was ik veel te ambitieus en fanatiek voor.”

De Jongh is sinds 1996 verbonden aan Het Nationale Ballet, waar ze alle rangen doorliep en in 2003, nog maar 23 jaar oud, tot eerste soliste werd bevorderd. Tegenwoordig coacht ze ook met grote regelmaat jonge dansers en de afgelopen twee seizoenen was ze jurylid van het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance.

Photography: Jeroen Staats

Delen